Novar

Type:album
Format:CD
Performer(s):Myrddin
Label(s):Munich Records
Label code:BMCD 485
Release date:04.12.2005
Present in Music centreja
Genre(s):Wereldmuziek, Folk

Track-Info

1.Novar
2.Esta noche y la rosa
3.Flamencowboys
4.Bruna
5.Scarlatti
6.Porque lo llevo en la sangre
7.Solea por tabla
8.Flamencontrar

Pressinfo

Goede en doorleefde flamenco presenteert de luisteraar een brede waaier aan menselijke emoties. Diepe gevoelens gaan hand in hand met meer lichtvoetige, euforische uithalen die het leven als een feest afschilderen. En je hoeft geen volbloed Spanjaard met zigeunerbloed te zijn om bezielde flamenco te serveren.

De gitarist Myrddin - een telg uit de muzikale omnivorenfamilie De Cauter - bewijst dit met stijl en passie op deze 'Novar', een cd die flamenco als structuur gebruikt maar tegelijkertijd aan stilistische uitbreiding doet. Zo is het samen met percussionist José Toral gebrachte 'Soleá por tabla' een heerlijke versmelting tussen Indiase tabla's en volle gitaarklanken en je merkt dat Myrddin het ritme en de harmonische rijkdom van de flamenco op het veld geleerd heeft.

Het verrassingsmoment van de cd is voorbehouden aan Wannes Van de Velde, die op 'Esta Noche y la Rosa' het bekende 'Dien avond en die rooze'-gedicht van Guido Gezelle in het flamenco-idioom zingt. Hij slaagt erin met een Antwerps dialect de gevoelens van een dichter uit de 19de eeuw onder te brengen in het muzikale jargon bij uitstek van Andalusië. Op 'Flamencowboys' vermengt Myrddin flamenco met jazz om later op de cd ook nog klassieke stijlverwijzingen toe te laten. 'Novar' is een mooi voorbeeld van virtuoos gespeelde muziek die zich volledig ten dienste stelt van het gevoel en daardoor geen beroep hoeft te doen op merkwaardige kunstgrepen.
De Tijd, p. 12 (07.01.2006)

"De durf om buiten de lijntjes van het genre te kleuren zonder in de verste verte commercieel te klinken is de bepalende factor van de plaat. Wat vooral verbaast, zijn de rijpheid van het spel en de greep op het idioom. De technische vaardigheid van Myrddin zorgt ervoor dat hij probleemloos jazz, filmmuziek en klassiek in zijn composities integreert. Dat blijkt onder anderen uit het 'Flamencowboys' en het fascinerende 'Scarlatti', waarop de piano mooi de klankkleur van de gitaar aanvult. Een ander hoogtepunt is de op de kop negen minuten durende afsluiter 'Flamnecocontrar', die zowel verwijst naar de repetitieve muziek als naar de traditionele flamenco en voorzien is van een tintelende finale. Myrddin zit niet vast in een ver en zuiders genre, want met zijn troeven zal hij tot ver buiten de grenzen van de stijl bekend raken. De flamencolente die hij op Novar inluidt, is ons zeer lief."
Koen De Meester, De Morgen, p. 20. (13.01.2006)