Applause

Type:album
Format:CD
Performer(s):Balthazar
Label(s):Applause Records
Label code:MRCD 314
Distributor:Munich Records
Release date:22.03.2010
Present in Music centreja
Genre(s):pop, Rock / Alternative
Language:English

Track-Info

1.Fifteen floors
2.Hunger at the door
3.Morning
4.Wire
5.I'll stay here
6.Blues for Rosann
7.Throwing a ball
8.More ways
9.The boatman
10.Intro
11.Blood like wine

Pressinfo

"Zij brengen een Brits aandoend geluid voort dat links van een krassende viool wordt voorzien en rechts van een streepje keyboard." (...) "voorts horen we très catchy popsongs als Morning, waarin de percussieve piano 'Back In Your Head' van Tegan and Sara lijkt te echoën, het funky 'Hunger At The Door' of single 'Fifteen Floors', dat zelfs tot spontaan meewiebelen noopt."
Vincent Byloo, Focus Knack, p.37 (24.03.2010)

"een juweel van een debuut." (...) "Applause blinkt vooral uit in originele liedjes waarin gouden melodieën, groovy ritmes en sterke teksten dankzij uitgelezen arrangementen op een bijzondere manier samenkomen. Opvallend is de puntigheid waarmee alle composities in elkaar gestoken zijn, vol knappe details, maar zonder dat er overdadig gespeeld wordt." (...) "Balthazar zet met Applause zowaar een nieuwe norm in het prettige schemergebied tussen pop en rock en plaatst België opnieuw op de kaart als toonaangevende popnatie."
Willem Jongeneelen, OOR (april 2010)

"Niet voor niets de meestbesproken Vlaamse band van 2010. Applause is een juweel van een debuut. Met originele liedjes, gouden melodieën, groovy ritmes en sterke teksten benadert Balthazar het niveau van Arctic Monkeys. België staat opnieuw op de kaart als toonaangevende popnatie."
OOR's top 20 albums van 2010 (december 2010)

"Vijf jaar geleden werd Balthazar laureaat bij Kunstbende. Sindsdien is het Kortrijkse kwintet erin geslaagd om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Vandaag ligt hun debuut 'Applause' in de winkels: een werkstukje dat die lange incubatietijd waard blijkt." (...) "Balthazar klinkt op Applause opnieuw anders: soberder in alle geval, maar ook meer trefzeker. De bescheiden hit 'Fifteen Floors' is daar een lillend bewijs van, maar ook songs als 'Blood Like Wine', 'Wire' of 'Blues for Rosann' zinken onmiddellijk weg in je bloedbaan." (...) "Geen noot teveel op deze plaat, maar ook geen melodie te weinig." (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, p.28 (29.03.2010)

"De beste Belgische band van dit moment is ook de strengste. Over haast elke noot die op hun plaat of op het podium klinkt is ruim een jaar nagedacht."
Seije Slager, Trouw, p.30 (17.08.2010)

"Balthazar is een band met branie. We vermoeden dat de platenmaatschappij verlekkerd zat te wachten op meer poppy StuBru-hitjes zoals ‘This Is A Flirt’ maar op dit debuut komt de band verrassend uit de hoek. Geen hapklare muziek meer, maar gelaagde doch evenwichtige composities die na meerdere luisterbeurten steeds sterker worden. Er staan werkelijk verbluffende songs op ‘Applause’ die sober qua aanpak zijn, maar altijd warm klinken. Balthazar zou de funky bastaardzoon van Arctic Monkeys en Absynthe Minded kunnen zijn. Op instrumentaal vlak wordt het immer simpel gehouden, maar met Jinte Deprez en Maarten Devoldere kan de band uitpakken met twee bijzonder sterke en veelzijdige zangers die het geheel tot een zeer hoog niveau tillen. Er staan zowel ballads als rauwere rocksongs op de plaat, maar telkens blijft de kern très Balthazar. De jonge snaken hebben op ‘Applause’ een smoel gekregen. Het is een ferme karakterkop geworden."
(dm), RifRaf #214, april 2010, p.17

Related Items

News:Jong geweld zegeviert op de MIA's (07.01.2011)