Vivaldi Antonio - Le Quattro Stagioni

Type:album
Format:CD
Performer(s):La Petite Bande
Conductor(s):Sigiswald Kuijken
Label(s):Accent
Label code:ACC 24179
Distributor:Codaex
Release date:05.2007
Present in Music centreja
Stocknumber:001637
Genre(s):barok

Track-Info

1-3. Concerto in D, voor cello, strijkers en b.c., RV 403
4-15. Le quattro Stagioni op. 8 nr. 1-4
16. Sonata in d op. 1 nr. 2 , la Follia, RV 63

Pressinfo

Het meest opmerkelijke aan deze nieuwe opname van Vivaldi's kaskraker is de bijdrage van Sigiswald Kuijken. De solopassages speelt hij op viool maar op alle andere momenten maakt hij muziek met zijn violcello da spalla. (Mark Janssens)
Muziek & Woord nr. 392, mei 2007, p. 25

4 stemvorkjes in Diapason
Complément de programme originel, avec une 'Follia' superbe, investie rythmiquement, débordant d'imagination ornementale, et un RV 403 méconnu, auquel le violoncello da spada apporte une dimension étrange. Une voix mate, un peu austère, au spectre serré, et pourtant chaude et prenante, quand elle entonne l'Andante e spirituoso. (Roger-Claude Travers)
Diapason 548 juni 2007, p. 108

'Vier jaargetijden' La Petite Bande & Sigiswald Kuijken. Accent Nee, dit is niet de zoveelste dertien-in-een-dozijn-opname van Vivaldi's Vier Jaargetijden. Sigiswald Kuijken en La Petite Bande passen hun nieuwste ideeën over de uitvoeringspraktijk van barokmuziek nu ook toe op Antonio Vivaldi, zodat deze opname op heel wat vlakken radicaal verschilt van wat er al bestaat. De bezetting is minimaal: drie violen (waaronder één solist), één altviool, een violoncello da spalla en een klavecimbel. Toch blijkt dit mini-ensemble in staat heel wat kleuren op te roepen, zodat deze kamermuziek-versie perfect als alternatief voor een orkestrale benadering standhoudt. De beslissing om voor elk seizoen een andere solist te kiezen, is ook toe te juichen. Zo krijgt elk concerto een nog uitgesprokener karakter. Ook in deze Italiaanse muziek bewijst de schoudercello of violoncello da spalle zijn nut: de baslijn wordt er puntiger en duidelijker door. De cd opent trouwens met een celloconcerto, waarbij Sigiswald Kuijken zelf solist is op spalla en aan het instrument een ware caleidoscoop aan kleuren weet te ontlokken. La Petite Bande wil de muzikale fijnproever aanspreken, en slaagt daar ook in. ( Diederik Verstraete)


De Standaard, 20.06.2007

een 9 in Luister
Het belangrijkste argument voor het onder het stof vandaan halen van dit in onze ogen curieuze instrument moet natuurlijk het antwoord zijn of er winst mee te behalen is in het klinkende resultaat. Te beoordelen aan deze opname lijkt dat wel het geval: de jaargetijden klinken bij La Petite Bande frisser en helderder dan ooit. (René de Cocq)
Luister september 2007, p. 51