ReFLEXible - Realgar

Type:album
Format:CD
Performer(s):Joachim Devillé, Thomas Olbrechts, Stefan Prins, Collectief ReFLEXible
Label(s):Amirani Records
Label code:AMNR013
Release date:16.06.2009
Present in Music centreja
Stocknumber:001949
Genre(s):improvisatie

Track-Info

Vacuum
Exposed
0rpiment
Realgar

Pressinfo

'Realgar' is de eerste release van het Belgische reFLEXible die niet in eigen beheer uitkomt. De plaat verschijnt op het Italiaanse label Amirani dat zo meteen kan uitpakken met een van de meest delicate improvisatie-ensembles van België. Trompettist Joachim Devillé, saxofonist Thomas Olbrechts en Stefan Prins met live elektronica borstelen op dit album namelijk een auditief canvas vol dat schittert in auditieve kleuren. De powerplay die zo graag uitgespeeld word bij freejazz of andere improvisatieprojecten moet het hier afleggen tegen subtiele nuances.
Doorgaans erg doorslaggevende parameters als melodie en harmonie worden op en laag pitje gezet ten voordele van timbre en ritme, waarbij het tweede uit het eerste lijkt te ontstaan. Door de uitwerking van de klankkleur worden toonhoogtes (die op dit album eerder zeldzaam zijn) niet gemist. De algemene sound wordt zo zeker abstracter, maar lijkt desalniettemin een verhaal te suggereren, al is het hier wel aan de luisteraar om dat te ontwikkelen.
Grote contrasten vlak na elkaar worden door het trio vermeden. De ene situatie glijdt over in de andere omdat één van de drie muzikanten een andere wending neemt. Zo verschuift de sfeer en wordt de luisteraar meegenomen op een trip die dankzij de overwegend zachte volumes en de trage ontwikkeling dwingt tot luisteren. Het klankgevoelige, esthetische en afgewerkte van de muziek wordt hierdoor extra in de verf gezet. De muziek kan evolueren van statisch naar nerveus, maar belandt nergens in het opzichtige vaarwater van snelle tempi of monstervolumes. [...]
(Koen Van Meel, Kwadratuur)