On recording the sun

Type:album
Format:CD
Performer(s):Birds that change colour
Label(s):Munich Records
Label code:MRCD 329
Release date:01.05.2011
Present in Music centreja
Genre(s):Folk, singersongwriter
Language:English

Track-Info

1.Stones
2.Tales from the moon
3.Playground
4.Spiders and castaways
5.Woods
6.Sunny sides of me
7.Oh so tired
8.Lullaby
9.Never ending first of May
10.Oh what a day

Pressinfo

"Op On Recording the Sun weet singer-songwriter Koen Kohlbacher het kruim van de Antwerpse alternatieve scene aan elkaar te koppelen en er een geluid uit te halen dat al even letterlijk als figuurlijk als ongehoord mag bestempeld worden. Na jaren schrijven en schaven aan zijn songs vond hij in Zita Swoon-bassist Christophe Albertijn en drummer Dave Schroyen (zie ook Evil Superstars en Creature With The Atom Brain) de perfecte tandem om de melting pot van psychedelische folk helemaal tot zijn recht te laten komen. Syd Barrett komt voor ogen, die een melodieus robbertje uitvecht met George Harrison. Of Midlake die zich tussen The Incredible String Band wringen. Met hun debuutplaat brengen ze een schare songs uit die feilloos het juiste evenwicht vinden tussen melancholische en scherpzinnige thematiek en het soort Angelsaksisch droge esprit waarvan ook Neil Hannon van The Divine Comedy zich bedient."
Pieter-Jan Symons, De Morgen, p.34 (03.05.2011)

"Syd Barrett en de geestverruimende snoepjes nuttigende Beatles zijn de duidelijkste invloeden. Dat levert zowel compacte pop op met zomerse melodieën ('Tales from the Moon'), als meer ingetogen folk ('Stones') en prachtige brokken door strijkers omzwachtelde psychedelica ('Woods'). Birds that change colour vergeet wel eens maat te houden ('Never ending first of May'), maar da's een jeugdzonde: 't Is echt geen toeval dat Nathalie Delcroix en Pascal Deweze hun medewerking verleend hebben aan dit fijne plaatje" (***)
Christophe Verbiest, Humo #3692, p.165 (07.06.2011)

"De tien sterk van kleur veranderende psychedelische folksongs op On Recording The Sun vormen het eerste bewijs dat we hier opnieuw met een bijzonder Vlaams talent (met Oostenrijkse wortels) te maken hebben. Het duurt soms even voor de door de natuur geïnspireerde, op akoestische basis vervaardigde songs hun ware aard tonen, daarna zorgt de mix van licht psychedelische sixtiespop (denk aan Syd Barrett met Beatlesque harmonieën) en melancholieke folk van het type Devendra Banhart voor veel momenten van betovering en pastorale bekoring. Samen met een aantal sterke gasten (Piet Stryckers op cello, Pascal Deweze op gitaar en zangeres Nathalie Delcroix van Laïs weten allemaal bescheiden hun plaats) heeft Kohlbacher een ouderwetse groeidiamant geproduceerd. Zoek de blokfluit!"
Willem Jongeneelen, Oor, p.68 (juni 2011)

"Zoals de natuur verschillende grillen heeft, ontsluiert ook 'On Recording The Sun' de dag ('Woods') en de nacht ('Neverending, First Of May'), regen en zonneschijn. De Birds gaan nooit verwoestend tekeer, maar wentelen zich in een streepje zonneschijn of schemerende duisternis. Vertrekkend vanuit de akoestische gitaar en de stem van Koen, wordt rond de liedjes een welluidend web van drums, gitaar, strijkers, een blokfluitkoortje en een draailier geweven. Traditionele instrumenten versus een moderne aanpak in een knappe productie. De psychedelische kantjes doen denken aan Syd Barret, maar uiten zich vooral in de folky melodieën van de zangpartijen die doen denken aan Devendra Banhart. De grootste invloed is duidelijk afkomstig van The Beatles. Als waakengelen sluimeren Lennon en McCartney over 'On Recording The Sun' en ze zagen dat het goed was."
Ward Dupan, RifRaf #225, p.12 (mei 2011)