Disappearing in light

Type:album
Format:CD
Composer(s),:Wim Henderickx
Performer(s):HERMESensemble
Collaborators:Mireille Capelle (zang (mezzosopraan)), Karin De Fleyt (fluit), Orsolya Horvath (viool), Marc Tooten (altviool), Stijn Saveniers (cello), Peter Merckx (klarinet), Gaetan La Mela (percussie), Jorrit Tamminga (electronica)
Label(s):eigen beheer
Label code:/
Distributor:Harmonia Mundi
Release date:06.2011
Present in Music centreja
Stocknumber:002353
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Track-Info

Disappearing in light (2008) voor mezzo-sopraan, altfluit, altviool, percussie en electronics

Raga III (2010) voor altviool en electronics

The four elements (2011) voor mezzo-sopraan, fluit, viool, klarinet, cello en electronics

Pressinfo

****
Met deze cd levert het Hermes Ensemble de eerste grote staalkaart van Wim Henderickx' muziek af sinds de integrale versie van zijn Raga's uit 1999. Net als toen toont de componist zich in drie recente werken diep beïnvloed door oosterse spiritualiteit, al is zijn stijl geëvolueerd. Het beste blijkt dat uit Raga III, dat hier opnieuw is opgenomen in de versie voor altviool en elektronica. Die update verliest de hechte dialoog tussen solist en orkest van het origineel, maar zet daar een uitgepuurde stijl tegenover met subtiele elektronische zoemtonen waarboven de altviool vrij spel krijgt.
In The four elements helt de spiritualiteit soms wat over naar het zweverige. Maar wellicht zou dat niet eens zijn opgevallen als de cd niet begonnen was met Disappearing in light. Hetzelfde soort spirituele ideeën, dezelfde compositiestijl, maar met een nog veel meeslependere opbouw, van de schichtige ritmes van het eerste deel tot de bedwelmende extase van het slot. Een werk dat even theatraal als subtiel is, met oosterse accenten die perfect versmelten met een doorgedreven hedendaagse harmonische structuur.
(Maarten Beirens, De Standaard, Cultuur 20/08/2011, p. 18)