Stoalin'

Type:album
Format:CD
Performer(s):Isbells
Label(s):Zealrecords
Label code:zealcdee 035
Release date:23.03.2012
Present in Music centreja
Genre(s):singersongwriter
Language:English

Track-Info

1.Stoalin'
2.Heading for the newborn
3.Heart attacks
4.Falling in and out
5.Letting go
6.Illusion
7.One day
8.Elation
9.Baskin'
10.Erase and detach

Pressinfo

"Stoalin' behoeft geen loze verkooppraat. Het volstaat te luisteren naar de dauwdruppelheldere songs die Gaëtan Vandewoude hier andermaal bij elkaar heeft gedreven." (...) "Prachtplaat. Kopen." (***)
Kurt Blondeel, Focus Knack, p.44 (28.03.2012)

"Gelukkig wordt de zwaarte van de onderwerpen gecounterd door het verder aangescherpte talent van Gaëtan Vandewoude om kwikzilveren melodieën te verzinnen die al bij de eerste beluistering je rikketik enteren - en vervolgens zelfs niet met een haakse schijf los te slijpen zijn. Dat ze soms meegezongen worden door Chantal Acda versterkt hun aantrekkingskracht nog. (...) Vandewoude heeft afgerekend met zijn demonen en heeft u en ons in ruil een sprookjesachtig meesterwerkje cadeau gedaan." (*** 1/2)
Christophe Verbiest, Humo 3734, p.165 (27.03.2012)

"Niet alleen is de instrumentatie veel rijker en gevarieerder dan op het drie jaar oude debuut, ook de toon van de nummers vertoont meer relief. Niet dat Isbells de melancholie heeft afgezworen, maar op 'Falling In and Out' durft de band – met prachtig achtergrondkoortje overigens - toch al eens wat lichtvoetiger voor de dag komen. Om kort te gaan: een prachtplaat." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 10.10.2012, p.M11

"Het mogelijke nadeel aan een tweede plaat? De automatische vergelijking met een succesrijk debuut. Geen vuiltje aan de lucht echter. Gaëtan Vandewoude heeft er alles aan gedaan om niet minder dan heel goed werk af te leveren. De herkenbare, zachtaardige akoestische schrijfstijl klinkt misschien minder maagdelijk dan voorheen maar Isbells gaat wel wat breder (iets meer drums) en bekoort met subtiele accentverschuivingen. Terwijl het rustmoment ‘Letting Go’ ook op ‘Isbells’ had kunnen staan en de melancholische, sferische opener/titeltrack nog het meest duyster is, zijn ‘Heading For The Newborn’ en ‘Falling In And Out’ bijna lichtvoetige ease-down-the-roadcountrydeuntjes. ‘Heart Attacks’ is dan weer het José González-nummer van de plaat en tijdens het meest aan Bon Iver verwante ‘Elation’ (een nummer over vreugde) zorgt een kinderkoor (de dochter van Gaëtan en haar vriendinnetjes) voor een verrassing. Dat de samenzang weer voortreffelijk is, mag blijken uit ‘One Day’ (precies Crosby, Stills & Nash-stemmenwerk) en ‘Illusion’, de wondermooie verse single die qua vocalen lonkt naar Fleet Foxes en Other Lives. Zelfs als je niet op de teksten let, klopt de klankleur van de woorden steevast: de sterkte van de huisstijl van Isbells. Check ook de koperarrangementen en verwarm je aan de orkestrale finale van ‘Erase And Detach’. Slotsom: ‘Stoalin’’ is dé plaat van de bevestiging en een knap ingekleurd album waar alles mooi op zijn plaats zit."
Bram Vermeersch, RifRaf #233, p.19 (maart 2012)

"In het beklemmend mooie Letting Go ontpopt Vandewoude zich wederom als de geboren opvolger van de ons te vroeg ontvallen Elliot Smith. De negen andere liedjes klinken ietsje anders, misschien omdat ze nu (deels) met zijn al wel bestaande band in zijn achterhoofd geschreven zijn. De falset wordt minder ingezet, het instrumentarium is wat breder en de arrangementen zijn een enkele keer wat weelderiger (blazers). Gebleven zijn de wonderschone woorden over struggling en running, maar er is tevens hoop en uitzicht op nieuw leven. Een ander wapen blijft de inzet van fraaie harmonieën, ditmaal verzorgd met het nieuwe bandlid Chantal Acda naast en achter hem."
Willem Jongeneelen, OOR 04, mei 2012, p. 88

"'Stoalin'' gaat op de ingeslagen weg verder. Dus nog altijd veel verwijzingen naar Vernon en Fleet Foxes, maar met iets meer variatie: de titelsong is een prachtig, spaarzaam gearrangeerd stukje zelfonderzoek, 'Falling In And Out' zou zo een zomerhit kunnen worden en afsluiter 'Erase and Detach' gaat prachtig los op het einde."
(bvv), Gonzo Circus 109, mei-juni 2012, p. 73