Twist

Type:album
Format:CD
Performer(s):Flying Horseman
Label(s):Unday Records
Label code:541416505149
Distributor:N.E.W.S.
Release date:02.04.2012
Present in Music centreja
Genre(s):Rock / Alternative
Language:English

Track-Info

1.T.M.L.
2.Ghostwriter
3.Memorial
4.Wheels
5.Road
6.Back where I started
7.Twist
8.Tied
9.Animals

Pressinfo

"Wie was er niet totaal omvergeblazen - zij het dan op fluistertoon - door Flying Horseman's debuut Wild Eyes? Sindsdien brak centrale figuur Bert Dockx potten met zijn grauwe theaterscores en het verfomfaaide maar ronduit geniale jazztrio Dans Dans. En hoewel dat laatste hors categorie is, laat Twist ons minstens even verweesd achter. Uit minimalistische gitaarriedels wordt een mystieke atmosfeer getrokken die nu eens naar Bill Callahan en 16 Horsepower neigt en dan weer het midden houdt tussen de rustieke blues van Tommy Johnson en het meest esoterische gepingel van Marc Ribot. Je moet je er in inwerken, maar eens gevangen laat die tegelijk romantische en dreigende intensiteit je nooit meer los." (****)
Pieter-Jan Symons, De Morgen, p.10M (30.03.2012)

"Platen die je vanaf de eerste noten bij de lurven vatten, je naar een andere wereld transporteren en je alles op dit ondermaanse laten vergeten: ze zijn o zo zeldzaam. 'Twist' ís zo'n rariteit. Amper veertien maanden na het beloftevolle debuut 'Wild Eyes' overtreft Flying Horseman zichzelf." (...) "Als een moderne sjamaan betovert Dockx de luisteraar met zijn bezwerende stem en zijn repetitieve, dreigende gitaarspel. Resultaat: breed uitwaaierende songs die geen seconde vervelen." (***1/2)
Christophe Verbiest, Humo #3737, p.171 (16.04.2012)

"Een dik jaar na het veelbelovende Wild Eyes zet dit vijftal een flinke stap vooruit met deze dubbelaar vol breed opgezette songs die schipperen tussen bronstig, brutaal en ingetogen. Bert Dockx profileert zich als een charismatische zanger die bij momenten zo bezeten uit de hoek komt dat je niet anders kán dan de oren spitsen. Als u nu aan Nick Cave of 16 Horsepower moet denken spreken wij niet tegen. Omdat dat onbeleefd is, maar ook omdat in de muziek van Flying Horseman meer dan eens dezelfde bevlogenheid ventileert." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, p.38 (23.05.2012)

"Twist is de opvolger van het door Brits rockicoon Julian Cope als 'huge' en 'magnificent' bestempelde debuut Wild Eyes. Kleef er maar het etiket 'eine grosse Nachtmusik' op: de wind doet donkere schaduwen ruisen, sterretjes fonkelen, af en toe doorklieft een bliksemschicht het uitspansel. Meer suggestie dan ontlading, meer spoken dan refreinen: knappe onderdompelplaat is dit." (***)
Kurt Blondeel, Focus Knack, p.45 (04.04.2012)

"Toen ‘Twist’ voor drie vierde gemixt was, wou Bert Dockx gedurende twee dagen de nieuwe plaat van Flying Horseman wegsmijten. Een absurd neurotische paniekreactie die nergens voor nodig was, beseft Dockx nu. De logische maar daarom niet minder geslaagde opvolger van ‘Wild Eyes’ kan rekenen op het to-the-point vakmanschap van producer Koen Gisen: die man neemt geen slechte platen op, zie zijn werk voor The Bony King Of Nowhere en Kiss The Anus Of A Black Cat. ‘Twist’ is bovendien ook experimentele grootstadsmuziek die op dynamische wijze knipoogt naar Bill Callahan, Talk Talk (de late versie, niet de groep van de hits) en The Velvet Underground in onder de huid kruipende, koortsdromen. Veel minder theatraal en heftig dan The Birthday Party maar altijd getuigend van een donker, tribaal oergevoel. Een broeierige, trippende nachtplaat met bezwerende (backing) vocals. Top!"
Bram Vermeersch, RifRaf #234, p.12 (april 2012)