Slik

Type:album
Format:CD
Performer(s):Arbeid Adelt!
Label(s):Excelsior Recordings
Label code:EXCEL96446
Distributor:V2 Records Benelux
Release date:30.10.2015
Present in Music centreja
Genre(s):nederlandstalige pop
Language:Dutch

Track-Info

1.Popcornmario
2.50000 Hi-Hats
3.Apparaat
4.Sarmakarma
5.Navardauskas
6.Stemmen
7.Niemandsland
8.Mediterranee
9.Bedankt & totziens
10.Systeem
11.Asta-Astra

Pressinfo

"Ruim dertig jaar na datum blijft het trio Marcel Vanthilt, Luc Van Acker en Jan Vanroelen even ongrijpbaar als toen de groep de Belpop zijn felste kleuren gaf met pakweg Ik sta scherp of De dag dat het zonlicht niet meer scheen. Op het reüniealbum Slik is diezelfde koppigheid intact." (...) "Arbeid Adelt! is nog steeds alles en niks tegelijk, en als zodanig de meest Belgische aller Belpopgroepen: abstract en absurdistisch, Kuifje in elektroland, Kraftwerk voor bipolairen, elektropop voor intello's, hoekige dansmuziek voor dansers met een hoek af. Hoed af voor Arne Van Petegem (Styrofoam), die als producer deze late vijftigers helpt om met Slik hun beste album te maken." (****)
Stef Vanwoensel, Gazet Van Antwerpen, 30.10.2015, p.11

"Opener 'Popcornmario' begint pinnig als Front 242. De brokkelbeats zijn meer 90 dan 80. De gitaar van Luc Van Acker zit vol Nine Inch Nails-gruis, en dat mag, want Van Acker heet die gruis lang geleden mee uitgevonden." (...) "Marcel Vanthilt is – ook naar Vanthiltse normen – serieus op dreef" (...) "In de tweede helft van ‘Slik’ horen wij veel Telex- en Arno-Frans in 'Mediterranee', een lied zonder 'Zo blauw' erin, en met in de tekst voor elk Saint-Tropez een Tripoli." (...) "'Jonge Helden' en 'Le Chagrin En Quatre-Vingts' - ondertussen dertigers - hebben een mooi broertje gekregen. De ouders mogen best trots zijn op hun nakomertje." (***1/2)
(gvn), Humo, 03.11.2015, p.154

(...) "een album dat bewijst dat een heel lange sabbatical niet per definitie een minder strijdbaar, scherp of geïnspireerd trio hoeft op te leveren. Fans van Fad Gadget, Anne Clark, D.A.F. en Grauzone opgelet: Slik is niet alleen precies wat je mag verwachten van de band die destijds new wave plots van spannende Nederlandstalige punkpoëzie voorzag, Slik klinkt ook anno 2015 muzikaal nog verdomd relevant, eigenwijs en origineel."
Willem Jongeneelen, OOR 2015/11, november 2015, p.77

"De groep pikt doodleuk de draad op waar ze die ooit liet liggen. Net als de sound van de songs neigen titels als 'Popcornmario' en 'Sarmakarma' naar de koude jaren 80. En in 'Apparaat' klinkt het trio zelfs als een doelbewust anachronisme, met het gefingeerde geluid van inbelmodems en telefaxen. Als hofnar van de taal staat Marcel Vanthilt ook nog steeds op eenzame hoogte. Geen verplichte kost, maar wel verdraaid kostelijk." (***)
Gunter Van Assche, De Morgen, 29.10.2015, p.23

"Is er een Belgische band die vaker uit haar assen is herrezen dan Arbeid Adelt!? Vanthilt en de zijnen hebben in feite met anderhalf album Belpop-geschiedenis weten te schrijven, en de reünie-optredens van de laatste jaren deden vermoeden dat Arbeid Adelt! nog niet uitgezongen was. Ja, de postpunk/new wave-rakkers van weleer zijn inmiddels kloeke 50-ers, maar de gretigheid en de goesting waarmee ‘Slik’ van wal steekt – het vileine, pompende en hoekige ‘Popcornmario’ doet onmiddellijk veel goeds vermoeden. De lijn wordt doorgetrokken in het scheurende ‘50000 hi-hats’, terwijl het kinderlijk repetitieve ‘Apparaat’ aanvankelijk een ode lijkt aan Jan Hautekiets liefde voor de palatale a, maar almaar dreigender en donkerder wordt met verwrongen en verhakkelde synths. Die synths blijven samen met Vanthilts declamerende zangstijl het handelsmerk van Arbeid Adelt!, en kniesoren zullen wellicht aanvoeren dat de heren in de jaren ’80 zijn blijven steken. Kan ons eerlijk gezegd geen reet verdommen, want zolang ze ons verblijden met muzikale ongein als ‘Navardauskas’, het volledig en integraal van Telex gejatte ‘Bedankt & Tot Ziens’ en - vooral - het uit woeste en schuimbekkende synths en gitaren opgetrokken ‘Niemandsland’ mogen Vanthilt, Vanacker en Vanroelen nog een hele poos op hun elan verder gaan!"
(mc), RifRaf #270, november 2015, p.20