Night is long

Type:album
Format:CD
Performer(s):Flying Horseman
Label(s):Unday Records
Label code:UNDAY047CD
Release date:30.10.2015
Present in Music centreja
Genre(s):Rock / Alternative
Language:English

Track-Info

1.Wild colours
2.Faithfully yours
3.Little boy
4.Spider
5.Brother
6.We are one
7.Sunsets
8.Money
9.Chaos
10.Night is long

Pressinfo

(...) "Hun derde en vorige ei, City Same City (2013), was al een lenige, meesterschap ademende worp die de superlatieven hoog opstapelde. Maar nu lijkt het schepsel pas écht volgroeid, en Flying Horseman heeft bloed geroken." (...) "Bloedstollend mooi. Ziek goed." (*****)
Jonas Boel, Focus Knack, 28.10.2015, p.44

"De grootstadsblues van Flying Horseman kleurt nooit monochroom inktzwart. Maar net zo goed baadt zelfs hun meest kleurrijke langspeler Night Is Long in nachtelijke tinten." (...) "De songs flirten vaak met bedrieglijk lichte afropopgitaren, maar steeds duik je diep in het omineuze hart van een stad bij nacht. Vertrouw evenwel op gids Bert Dockx die bezweert: 'Night time is the right time.'" (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, 29.10.2015, p.22

"een plaat van een uur [die wij] steeds en steeds opnieuw ook opzetten als een plaat van een uur." (...) "Wij hebben bang zitten staren naar `Night Is Long' we leggen later weleens uit waarom ­ maar toen we 'm eindelijk oplegden, bleek alles dik in orde. Opener 'Wild Colours' was meteen het beste virtuele Afrika dat ooit door een bleekscheet in de nabije omgeving van de De Keyserlei is verzonnen. 'Faithfully Yours' begint daarna als `Listening Wind' van Talking Heads, maar eindigt daar net zo min als `Little Boy' een wiegeliedje blijft: Icarus-, theremin- en leeuwerikhoog vliegen we hier op de rug van Pegasus." (...) "Afsluiter 'Night Is Long' is héél bijzonder. De song begint als een Nocturama-variant op Balthazar, maar verdwijnt in ambient uit de Brian Eno-winkel. Geen idee van wie deze muzikanten hebben geleerd wanneer ze níét moeten spelen, en evenmin in hoeverre alleen producer Koen Gisen de instrumenten sierlijk heeft doen versmelten en opnieuw uiteengaan, maar als je erin slaagt dit soort zweverigheid licht én oneindig boeiend te houden, behoor je tot de getalenteerdste, gevoeligste, dapperste en dus het meest op halfgoden lijkende muzikanten. 'Night Is Long' leest gewoon als post uit de hemel." (****)
(gvn), Humo, 08.12.2015, p.161

"Begeleid door exotische ritmiek stijgt Dockx samen met zijn band meteen naar grote hoogten. De sound is helder en de toon minder cynisch, net
als op de rest van het album. Night ls Long is bovendien een echte bandplaat, waarop iedereen opereert in dienst van het liedje." (...) "het zestal is er samen met producer Koen Gisen in geslaagd een uniek geluid te creëren. Daar zit nog altijd postpunk, Americana, blues en indierock in, maar geen enkele groep klinkt meer zoals Flying Horseman. Niet als ze denderend over je heen walsen (Money) niet als ze verstild ontroeren (Sunsets) en ook niet als ze in het epische slotstuk Night Is Long iedereen bij de strot grijpen en in verwarring achterlaten."
Willem Jongeneelen, OOR 2015/11, november 2015, p.80

"Bert Dockx blijft erin slagen om geen enkele teleurstellende plaat af te leveren. Na een opnieuw sublieme worp met Dans Dans is ook de volgende in de rij van Flying Horseman een onovertroffen juweeltje. En nog meer als op ‘City/Same City’ speelt de volledige band een hoofdrol zoals bij de fantastisch dreigende ritmesectie op ‘Faithfully Yours’, de buitengewone muzikale uitbarsting op ‘Money’ of de samenzang en mystieke rust bij het contrasterend getitelde ‘Chaos’. Flying Horseman bewijst nog maar eens zijn unieke plaats in het Belgische, en bij uitbreiding
globale, muzieklandschap. Het is een band die je telkens weer weet te betoveren, je hartslag zalvend doet dalen om je daarna onverwacht weer wakker te schudden. Ze blijven een ras apart die vliegende paarden, maar wel één van een fantastische schoonheid."
(ps), RifRaf #270, november 2015, p.13