Belgica (Original Soundtrack)

Type:album
Format:CD
Performer(s):Soulwax
Label(s):PIAS Belgium
Label code:PIASR430CDX
Release date:26.02.2016
Present in Music centreja
Genre(s):Rock / Alternative
Language:English

Track-Info

1.Charlotte - The best thing
2.The Shitz - How long
3.Rubber Band - Caoutchouc
4.White Virgins - Turn off the lights
5.Light Bulb Matrix - Hot December
6.Kursat 9000 - Çölde kutup ayisi
7.Erasmus - Ti ricordi di me
8.Burning Phlegm - Nothing
9.Aquazul - Slippy fingers
10.Roland McBeth - Don't wait up for me
11.Diploma - Got any Chris Rea?
12.They Live - The cookie crumbles
13.Danyel Galaxy - Cybernetic permutations tn the key of A
14.The Shitz - Sell it with your face
15.Robert Vanderwiel - Nine thousand eyes
16.Noah's Dark - Inward

Pressinfo

"Van de vijftien fictieve groepen die Stephen en David Dewaele in het leven riepen voor de soundtrack van de film Belgica, smeekt The Shitz om een eigen carrière. Hun 'How long’ doet aan als vintage Soulwax: een vinnig popliedje verpakt als stuiptrekkende stonerrock." (...) "Deze soundtrackplaat is een fantastisch etaleren van het compositie- en productietalent van de Soulwaxbroers, die zich moeiteloos in welk subgenre dan ook verplaatsen." (...) "Echt verbazen doen de jongens in de hardcore van Burning Phlegm, met de eightiespopballad van Robert Vanderwiel en met de roestige blues van Roland McBeth (of Roland Van Campenhout). Er is ook spacerock, punkfunk, dub en rockabilly, vakkundig neergezet met liefde voor de genreconventies. Forse krachttoer." (****)
Sasha Van der Speeten, De Standaard, 24.02.2016, p.D8

"de soundtrack van het jaar. Nu al." (...) "Een huzarenstukje! Daarbij leggen de Dewaeles bovendien een groot talent voor productie aan de dag. Zonder verpinken schuifelen beide boers tussen stijlen en (sub)genres, zonder aan authenticiteit in te boeten." (...) "Conclusie? De zonen van Zaki zijn freaks. Maar ook briljante zotten. Het nachtleven in de film wordt heerlijk voortgestuwd door deze hedonistische, chaotische en mateloos opwindende geluidsband. De verschaalde walm of de kater hoeft u er niet eens te nemen. Een oor vol verderf pak je er dan graag bij." (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, 25.02.2016, p.23

"een huzarenstuk" (...) "Vette stonerrock, hardcorepunk en psychobilly naast oriëntaalse elektropop, Italodisco en neosoul. Een veelzijdige en verbluffende stijloefening die bruist van begin tot einde." (****)
Gunter Jacobs, Het Belang Van Limburg, 27.02.2016, p.40

"Als het om de gespleten muzikale persoonlijkheid van de Dewaele broers gaat, dan spant de soundtrack van ‘Belgica’ de kroon. Vijftien nieuwe bands functioneren als muzikale marionetten en brengen een waanzinnige mix van de meest uiteenlopende stijlen en genres. De zachte stem van Charlotte brengt je in het openingsnummer ‘The Best Thing’ meteen in de verleiding om ’s nachts over donkere straten te gaan zwerven. De straatstenen ruil je echter al gauw in voor een moshpit op uitlaatklep ‘Nothing’ of voor een springerig feestje met de Turkse electropop van Kursat 9000 op de achtergrond. Soulwax laat hier en daar ook duidelijke vingerafdrukken na. Zo maakt de nineties rock van The Shitz ongetwijfeld de meest vroege herinneringen aan de broers in je los. Het opzwepende ‘Turn Off The Lights’ van White Virgins had tien jaar geleden dan weer perfect op ‘Nite Versions’ kunnen staan. In ‘Belgica’ slaagt Soulwax erin om filmmuziek letterlijk tot leven te doen komen. Niet alleen op het doek, maar ook daarbuiten."
(ndk), RifRaf #273, maart 2016, p.9