The Killing Horizon

Type:album
Format:Vinyl LP
Performer(s):De Portables
Label(s):9000 Records
Label code:9000-0008
Release date:13.05.2016
Present in Music centreja
Genre(s):Rock / Alternative

Track-Info

A1.Adolphe
A2.G8 lie
A3.Schrödinger's house
B1.The undercurrent
C1.Dub ist alles
C2.Flow means dull means angry
D1.Contrapunk
D2.Cheese also
D3.Oliver

Pressinfo

"The Killing Horizon (een soort wiskundig zwart gat is dat) vulgariseert vlot weg, met wijds en warm minimalisme, pulserende synthwaaiers, een streep gitaarpop en moeiteloos van jazz naar dub rollende postrock. U wilt eerst de samenvatting? Deponeer naald, laser of muispijltje dan op het nummer The Undercurrent. Ook ernst en weemoed komen de droge olijkerds van weleer fraai uit." (****)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 11.05.2016, p.41

"'The Killing Horizon' is een motherfuckin' trip van een plaat. De titel verwijst naar een lekkere kluif voor astrofysici en de dub- en krautgrooves
vloeien rijkelijk, maar de nieuwe portables overstijgt met gemak de zoveelste spacerockvingeroefening. Waar anderen rond hun favoriete supernova blijven cirkelen tot het sterrenstof ons de oren uitkomt, vertrekken de heren gewoon en zien ze wel waar ze uitkomen (of zo lijkt het toch). Het maakt ‘The Killing Horizon’ tot een verademing: de plaat heet geen haast, geen vastomlijnd einddoel, maar op elk moment is alles mogelijk." (***1/2)
(hs), Humo, 17.05.2016, p.172

"De indruk bestaat dat de portables per toeval en zonder al te veel druk op de ketel twee decennia bestaan. Jürgen De Blonde, Bertrand Lafontaine, Wio D’Hespeel en Hans Gruyaert hebben iets met lolligheid en tongue-in-cheek-ironie waardoor ze de waarde van hun platen soms op bijna verontschuldigende wijze lijken weg te lachen. Voor niets nodig in ieder geval: het nieuwe album ‘The Killing Horizon’ is postrock grand cru die de eigen omschrijving “postpsych, sleezepop & frietfolk” overstijgt. Doorheen de plaat loopt een jongens & wetenschapvibe (kwantumfysica, iemand?) en zowel qua sound als in vorm (de lengte van de tracks) getuigt de muziek van veel zin voor avontuur en ontdekking. ‘The Killing Horizon’ is geen achteloos tussendoortje maar een bijzonder gevarieerde en intrigerende release waarop invloeden van Pink Floyd, Tortoise en Tape Cuts Tape het gezelschap krijgen van kosmische Musik én een vette dosis dub. Top! de portables hadden hun twintigste verjaardag niet beter kunnen vieren."
(bvm), RifRaf #276, juni 2016, p.20