Rooms / Ruins

Type:album
Format:CD
Performer(s):Flying Horseman
Label(s):Unday Records
Label code:UNDAY070CD
Release date:26.01.2018
Present in Music centreneen
Genre(s):Rock / Alternative
Language:English

Track-Info

1.The key
2.Deep Earth
3.Fever room
4.Reverie
5.Stars
6.Bee season
7.Bright light
8.Soldier
9.Private isle
10.Killer
11.Ruins

Pressinfo

(...) "[de muziek] kantelt van bucolisch folkgetokkel naar frenetiek minimalisme met de zegen van Philip Glass (Bright Light), of van een ritueel riedeltje à l'africaine naar een verzengende maalstroom van motorische synths (Deep Earth), zonder dat die stemmingswisselingen gekunsteld aandoen." (...) "Ruins/Rooms is een koortsdromerig werk waarin de sinistere spanning zich, vaak gestaag en achter emotionele façades, onderhuids oplaadt om dan onverhoeds uit te breken. Huiveren zult u, zowel in de luwte als in de storm. Het zal u daarbij vast ook opvallen hoe respectabel Bert Dockx aan het croonen slaat. Hij, voller uit de borst dan ooit tevoren. Wij, hangend aan zijn lippen" (...) "Gevleugeld meesterwerk." (*****)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 24.01.2018, p.44

"Onderhuidse spanning, verleiding en onrust. Het zit allemaal in de songs van eenzaat Bert Dockx, meesterlijk gitarist en ook een steeds betere zanger. Hij is ook een groot componist (zie ook Dans Dans), al is Flying Horseman per album meer een band die ook als zodanig opereert en tot steeds grotere hoogten stijgt." (...) "Verwoestend sterk album, opnieuw."
Willem Jongeneelen, OOR 2018/01, januari 2018, p.71

"Ronduit machtig is het rockende ‘Bright Light’, het geheide prijsbeest van deze plaat dat uw oren de beurt van hun leven geeft en daarna verdwijnt in de nacht. Een song ook die al vanaf de eerste luisterbeurt als een instant-klassieker binnenkomt, zo heb je er per jaar hoogstens tien." (...) "‘Rooms / Ruins’ is een vreemde, maar heel goeie plaat. In het geval van Flying Horseman, dat de goede platen aan elkaar rijgt, betekent dat: alweer niks nieuws onder de zon, en bijgevolg dus ook niks om u zorgen over te maken." (****)
(fvd), Humo, 23.01.2018, p.166

(...) "wellicht de mooiste collectie [liedjes] die dit zestal al afleverde. Wie dit popmuziek noemt, schept verkeerde verwachtingen. Rock dan? Jazz? Folk? All of the above? Wij willen in de platenzaak niet de persoon zijn die Rooms/Ruins een geschikt bakje moet toewijzen. Of steek Rooms/Ruins gewoon in véél bakjes." (...) "Valt zo’n ratjetoe te verzoenen op één schijfje? Flying Horseman doet het met verve. Het bewijst dat 'onvatbaar' ook een keurmerk kan zijn." (*****)
Stef Vanwoensel, Het Nieuwsblad, 26.01.2018, p.21

"een prachtige nachtplaat" (****)
Inge Schelstraete, De Standaard, 29.01.2018, p.DS2-6