Vlaamse steunpunten kunsten, erfgoed en openbare bibliotheken bloggen over e-cultuur

This is an archived news item

06.12.2007

De steunpunten voor kunsten, erfgoed en openbare bibliotheken zetten samen een platform op voor het verzamelen en verspreiden van recente informatie over e-cultuur. Onder e-cultuur verstaan we de nieuwe vormen van maken, spreiden, bewaren van, en deelnemen aan cultuur onder invloed van ICT en de netwerkomgeving. Op de e-cultuurweblog is zowel plaats voor nieuws, praktijkvoorbeelden, essays, e-cultuur onderzoek als informatie over het Vlaamse e-cultuur beleid.

De weblog is een ‘groepweblog’, opgestart door een 25-tal auteurs van verschillende culturele horizonten die regelmatig berichten zullen opmaken. Het domein van e-cultuur ontwikkelt zich zo snel en vanuit zoveel verschillende invalshoeken dat een groepweblog het beste instrument vormt om die snelle evoluties op te volgen.
De eindredactie is in handen van Liesbeth Huybrechts (KULeuven, Media en Design Academie).

De e-cultuur weblog is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met, of geïnteresseerd is in e-cultuur. De lezer kan reageren op elk bericht en kan zoeken op type bericht, op discipline, op trefwoord en op auteur. Van elke auteur is een korte biografie beschikbaar, en het aantal auteurs zal na verloop verder uitgebreid worden. Lezers kunnen ook een bericht voorstellen dat door de redacteur wordt behandeld. Verder is de weblog uitgerust met RSS en feeds van andere platformen rond e-cultuur.

E-cultuur is niet meer weg te denken uit het Vlaamse culturele landschap en daarom is er grote behoefte aan zo’n gemeenschappelijk platform waar die informatie wordt verzameld en gedeeld over de grenzen van disciplines en sectoren heen. Heel veel informatie is immers relevant voor verschillende domeinen en bovendien is het eigen aan e-cultuur om verbanden te leggen tussen kunsten (inclusief amateurkunsten), erfgoed, openbare bibliotheken en sociaal cultureel werk. E-cultuur werpt ook een nieuw licht op relaties met media, onderwijs, wetenschap en innovatie en creatieve industrie.

Deze groepweblog is bovendien een aanvulling op de publicatie ‘E-cultuur. Bouwstenen voor praktijk en beleid’ (2006) van Dirk De Wit en Debbie Esmans, uitgegeven door het departement CJSM van de Vlaamse Gemeenschap in samenwerking met de steunpunten voor audiovisuele en beeldende kunsten IAK en IBK. De publicatie kan gedownload worden op http://www.cjsm.vlaanderen.be/e-cultuur.

E-cultuur weblog is een initiatief van de steunpunten voor audiovisuele en beeldende kunsten IAK en IBK, in samenwerking met Muziekcentrum Vlaanderen (MCV), het Vlaams Theater Instituut (VTi), het Vlaams Architectuur Instituut (Vai), het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (VCV), Culturele Biografie Vlaanderen (CBV) (VCV en CBV fusioneren vanaf januari 2008: 'FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed') en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB). De eindredactie is in handen van Liesbeth Huybrechts.

www.e-cultuur.be/weblog

Terug Meer nieuws