Django d'or voor Robin Verheyen en Dré Pallemaerts

This is an archived news item

14.07.2008

De laureaten  van de  Belgische Django d’Or-trofeeën 2008 zijn bekend. Een vakjury van 12 leden uit de Franse, Vlaamse en Duitstalige Gemeenschappen besliste om de Django d'Or jong talent-Jeugd en Muziek Jazzprijs 2008 toe te kennen aan Robin Verheyen (saxofoon) en de Django d’Or Gevestigde Waarde 2008 aan Dré Pallemaerts (drums).Deze namen werden bekend gemaakt op 10 juli tijdens de openingsavond van het Gent Jazz Festival waar Herbie Hancock de avond afsloot. Voor het eerst wordt een geldprijs van 10.000 euro toegekend aan de 'Django d'Or Gevestigde Waarde' uit het fonds/werkingsmiddelen van SABAM. Ook nieuw is dat de laureaat van de Django d’Or Jong Talent 2008 een geldprijs van 2.000 Euro ontvangt van vzw Jeugd en Muziek Vlaanderen.

Naast deze twee Djangos d'Or, toegekend door een professionele jury, reikte Sabam op 10 juli een speciale prijs uit aan Jean-Pol Schroeder, de ‘Muze van Sabam Cultuur'. Hij is o.m. jazzhistoricus, directeur van het ‘Maison du Jazz’ in Luik en artistiek directeur van het festival ‘Jazz à Liège’. Deze prijs bekroont elk jaar zowel een Franstalige als een Nederlandstalige Belgische jazzpersoonlijkheid -meestal geen muzikant- voor zijn/haar speciale carrière, levenswerk of voor een belangrijke contributie op het gebied van  jazz. De jury voor de SABAM-prijs wordt respectievelijk voorgezeten door Johan Verminnen en Paul Louka.

De formule van de Djangos d'Or werd inmiddels grondig gewijzigd. Zo vindt de jaarlijkse Django d’Or-uitreiking afwisselend plaats op de Dinant Jazz Nights en het Gent Jazz Festival. De laureaten van het ene jaar spelen telkens op de openingsavond van het festival dat de volgende uitreiking mee organiseert. Zo startte de openingsavond van het Gent Jazz Festival met de Django d'Or-laureaten van 2007, het ensemble van gitarist Pierre Van Dormael, Django d'Or Gevestigde Waarde en pianist Pascal Mohy, winnaar van de Django d'Or Jong Talent. 

Samen met de organisatoren van de Djangos d’Or willen Gent Jazz Festival en Dinant Jazz Nights door de geldprijs de jazztrofeeën de uitstraling geven die het verdient en de ontwikkeling van een levendige Belgische jazzscene bevorderen. Wat blijft, is dat het ene jaar een Nederlandstalige en het ander jaar een Franstalige als beste musicus bekroond wordt. Voor de jaarlijkse award van ‘Beste Jong Talent’ zijn er geen taalgrenzen.

Related Items

Persons/artist(s):Robin Verheyen (musician, band / artist)
Dré Pallemaerts (musician)
Organisations:Sabam (beheersvennootschap)
Gent Jazz Festival (festival)

Terug Meer nieuws