Studiedag bewaring analoge en digitale dragers

Praktische tips voor de erfgoed- en kunstensector

This is an archived news item

18.09.2008

Moet je vinyl-lp's digitaliseren? Hoe lang gaat een CD-R mee?  Bestaat het optimale klimaat voor de opslag van een harde schijf? PACKED organiseert op 28 oktober 2008 een studiedag in de filmzaal van MuHKA_Media (Fotomuseum Antwerpen) waarbij onder meer bovenstaande vragen aan bod zullen komen.Dinsdag 28 oktober 2008 | 10.00 - 17.00
Filmzaal MuHKA_Media (Fotomuseum)
Waalse Kaai 47 – 2000 Antwerpen

 De conservering van mediakunst verschilt van het behoud van ander erfgoed omwille van de specificiteit van zijn dragers. In tegenstelling tot een schilderij tonen dragers niets van hun visuele inhoud, tenzij je ze door compatibele afspeelapparatuur haalt. Bij veel van deze dragers (filmpellicule, videobanden, vinylplaten, ...) vermindert echter de kwaliteit telkens men ze afspeelt. Naast dit soort slijtage kunnen deze dragers ook ten prooi vallen aan het verdwijnen van hun afspeelapparatuur. Factoren als te hoge temperatuur, vochtigheidsgraad, lichtinval, … versnellen het verouderingsproces van analoge en digitale dragers. Vochtigheid kan schimmelvorming veroorzaken, hitte zorgt ervoor dat de behuizing van de drager vervormt.

Hoe kan je dan voorkomen dat er iets misgaat? En wat te doen indien de drager al beschadigd is? Kan je het werk dan nog redden? Hoewel een goede conservering begint met weinig ingewikkelde principes leert de praktijk dat kunstenaars niet steeds op de hoogte zijn van de correcte richtlijnen. Bij de bewaring van hun analoge of digitale media handelen zij vaak naar eigen goeddunken. De uitwisseling van informatiebronnen en praktische kennis verloopt momenteel stroef omdat professionals en artiesten geen kennisplatform delen. Met deze studiedag wil PACKED een deel van deze ontbrekende kennis aanreiken door mediakunstenaars in contact te brengen met experten uit het veld. De uitwisseling van eenvoudige, praktische richtlijnen rond de conservering en archivering van (kunst op) analoge en digitale dragers die zelf realiseerbaar zijn, staat centraal. De richtlijnen worden waar mogelijk geïllustreerd met uitgewerkte cases.

PACKED fungeert in Vlaanderen als kenniscentrum, in de eerste plaats gericht op kennisontwikkeling en -uitwisseling rond de inventarisering, conservering en ontsluiting van audiovisuele kunst en erfgoed. PACKED vergaart onder meer door deelname aan Europese en internationale projecten informatie in een breed kader. Deze studiedag biedt een kans tot het uitwisselen van informatiebronnen en collectief delen van praktische kennis rond het bewaren van analoge en digitale dragers.

Programma
10.00 Ontvangst
10.15 Introductie - Packed
10.30 Presentatie Jean-Pierre Sens - Stichting Amateurfilm Nederland
Preventieve maatregelen rond de bewaring van film, met nadruk op de formaten 6mm en 18 mm.
11.15 Presentatie Ramon Coelho - Nederlands Instituut voor Mediakunst / Montevideo
Richtlijnen voor de bewaring van analoge video in zijn diverse formaten.
12.00 Pauze
12.15 Presentatie Filip Boudrez - eDAVID ( Expertisecentrum Digitale Archivering in Vlaamse Instellingen en Diensten)
‘Digitale voorzorg - actieve digitale preservering’: bewaring van digitale dragers.
13.00 Lunch
14.00 Presentatie Johan Favoreel - Afdeling Muziek VRT-archief
Situering van de bewaring van en omgang met analoge en digitale audiodragers.
14.30 Presentatie Els Vermang - LAb[au]
Illustratie van de lange termijn bewaring van digital-born kunst aan de hand van een case‐study.
15.00 Pauze
15.15 Presentatie Ramon Coelho - Nederlands Instituut voor Mediakunst / Montevideo
Illustratie van de lange termijn bewaring van multimediale installaties aan de hand van een case-study.
15.45 Discussie, vragen, conclusies
16.15 Drink

Deze studiedag is gratis. Gelieve in te schrijven via info@packed.be voor 20 oktober 2008.

Terug Meer nieuws