10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx

This is an archived news item

30.06.2009

Musica, Impulscentrum voor muziek, organiseert dit jaar van 6 tot 9 juli de 10de editie van de Compositiestage met Wim Henderickx. Vier dagen lang krijgen jonge muzikanten de kans om, onder het begeleidende oor van Wim Henderickx, zelf muziek te componeren.

Deze stage blijkt een schot in de roos. In 2000 had niemand kunnen denken dat de confrontatie met een ervaren componist zo stimulerend zou werken. Meer dan een bijzonder moment, de laatste in deze format, en dus een goede reden om het project extra luister bij te zetten, want componeren komt niet zomaar. Nadenken, luisteren, noteren en terug beginnen zijn slechts enkele facetten van dit bijzondere proces.

10 jaar componeren
Gedurende 10 jaar zag Musica verscheidene deelnemers inschrijven, gaande van jongeren die nog nooit hadden gecomponeerd tot creatievelingen die wilden proeven van hedendaags klassiek. Wim Henderickx en Diederik Glorieux begeleiden deze deelnemers in het aanscherpen van hun ‘drive’ om muziek te creëren. Ze besteden tijd aan het beluisteren en analyseren van muziek, geven tips en voorbeelden uit hedendaagse en experimentele klassiek en bespreken muzikale onderwerpen zoals stijl, harmonie of nieuwe media.

Ensemble Hommages brengt hommage
In groepslessen of individuele sessies leren deelnemers toveren met klank en schrijven tijdens de stage een volledig nieuw individueel of gezamenlijk werk. Tijdens een feestelijk en publiek slotmoment laten jonge professionele musici van het ensemble Hommages de creaties in wereldpremière gaan. Musica stelt op dat moment ook een publicatie over 10 jaar Compositiestage met Wim Henderickx voor. Bovendien worden unieke lesschetsen, partituren, notities en veel meer tentoongesteld.

Na 10 jaar verandering
De 10de editie van de Compositiestage zal de laatste zijn in haar format. Vanaf volgend jaar biedt Musica een geheel nieuw concept aan. Compositie blijft centraal staan, maar binnen een multidisciplinaire aanpak. Woord, drama, dans, beeld, enz kunnen allemaal aan bod komen. De stage blijft zoals in het verleden verder een work in progress en zal nooit de pretentie hebben om tot afgewerkte resultaten te komen.

Praktische informatie toonmoment:
Donderdag 9 juli om 16.00u.
Dommelhof – Zwarte Doos – Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
Gratis toegang, iedereen welkom
www.musica.be

Related Items

Persons/artist(s):Wim Henderickx (teacher, composer, , choir)
Organisations:Musica Impulscentrum voor Muziek (muziekeducatieve organisatie, onafhankelijke organisator, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie)

Terug Meer nieuws