Cultuurdebat 2.0: de (on)verzoenbaarheid van cultuur en economie

This is an archived news item

03.11.2009

De Vrije Universiteit Brussel, Cultuurlab en IBBT-SMIT organiseren op 23 novembe een debat over cultuur en economie.

Terwijl cultuur en economie vroeger als onverzoenbare polen werden beschouwd, worden ze vandaag vaak in één adem genoemd. Het aantal initiatieven en termen om bruggen te slaan tussen beide sferen neemt toe. De culturele sector wordt steeds meer geconfronteerd met eisen inzake eigen inkomsten, efficiëntie en ondernemerschap. De tijd waarin subsidies vanzelfsprekend waren (heeft die eigenlijk ooit bestaan?) is voorbij.
Deze veranderingen verhitten de gemoederen. In Vlaanderen wordt regelmatig verwezen naar de verwoestende effecten van een doorgedreven Amerikaans marktdenken. Bovendien wijzen critici er op dat er van ‘over-subsidiëring’ in onze contreien niet echt sprake is en is er de vrees dat een marktbenadering de zogenaamde authentieke inhoud en diepmenselijke waarde van kunst bedreigt. Voorstanders benadrukken dan weer de positieve effecten van een meer marktgerichte benadering zoals meer efficiëntie en ondernemerschap en de stijgende creativiteit en dynamiek in culturele organisaties.
In dit debat vragen we ons af of een gulden middenweg mogelijk is. Zijn er instellingen en kunstenaars die publieke en private middelen op een geslaagde manier weten te combineren? Wat is de rol van de overheid hierbij? Kan overheidsinterventie binnen de culturele sector (het kunstendecreet) verbonden worden met (publiek/)private culturele financiering (o.a. CultuurInvest)? Moeten de schotten tussen de financieringsstromen opgeheven worden? Welke schakels van het circuit van culturele productie moeten ondersteund worden en hoe? Zijn subsidies voorbehouden voor creatie en content? Wat denkt een organisatie zoals Arteconomy over de recente ontwikkelingen? Ook staan we stil bij de ideologische aspecten van het cultuureconomisch vraagstuk. In hoeverre heeft de financieringswijze eigenlijk invloed op de inhoud van kunst en cultuur? Is de angst voor een meer marktgericht beleid terecht of is er slechts sprake van koudwatervrees?

Programma

19.00 u  - Onthaal met hapjes
20.00 u - Introductie door An Moons (Cultuurlab, IBBT-SMIT)
20.15 u 
Dirk De Corte (expert en docent financieel management)
Eric Krols (zakelijk leider M HKA)
Peter Leyder (fondsmanager CultuurInvest)
Els Opsomer (beeldend kunstenaar en voorzitter Arteconomy)
Peter Perceval (artistiek leider Drie Pees)
Bart van der Herten (expert cultuurbeleid)
21.15 u - Debat
22.30 u - Receptie

Praktisch
Wanneer?        Maandag 23 november 2009 vanaf 19.00u
Waar?              Vrije Universiteit Brussel, GalerY’, boven KK (KultuurKaffee)
Kostprijs?        Gratis, maar inschrijven noodzakelijk via website of door een e-mail te sturen naar lien.mostmans@vub.ac.be
Inschrijven?    Via website www.amiando.com/cultuurdebat

Terug Meer nieuws