De virtuele Haydn van Tom Beghin

This is an archived news item

16.11.2009

Leve de vooruitgang! Naxos Amerika brengt voor het eerst een blue-raybox op de markt met een uitzonderlijk project van de overzeese Vlaming Prof. Tom Beghin in samenwerking met de Universiteit McGill in Montréal. 7 Historische klavieren in 9 virtuele ruimtes, een nieuw klankuniversum!

De Vlaamse pianofortespeler Tom Beghin is als docent verbonden aan de McGill University in Montréal (Canada). Dezelfde universiteit heeft een akoestische afdeling waarin op wereldniveau baanbrekend werk wordt verricht. Een belangrijke techniek die hier ontwikkeld werd is het elektronisch “mappen” van de akoestiek van een bestaande (historische) ruimtes, en deze akoestiek dan opnieuw getrouw te creëren in een opname-studio.

The Virtual Haydn is de blue-ray opname van het solowerk voor klavier solo van Joseph Haydn. Dit oeuvre kwam tot stand in de zeer belangrijke (en woelige) ontwikkelingsperiode “van klavecimbel tot concertpiano”.

Tom Beghin heeft diepgaand onderzoek verricht om te bepalen voor welk instrument én voor wel ruimte elk werk geschreven werd. In zijn uitvoering blijft hij zo getrouw mogelijk aan instrument en akoestiek.

Dit veronderstelde niet enkel een experimenteel ontwikkelen van de bovenvermelde techniek in de “Acoustic Studio” van McGill, maar ook een zeer nauwe samenwerking met de bouwers van historische instrumenten: vooral Chris Maene en Joris Potvlieghe, maar ook Martin Pühringer (Oostenrijk) en Yves Beaupré (Canada).

In het verlengde van de verworvenheden van HIPP (“Historically Informed Performance Practice”) blijkt nu plots ook de akoestiek een belangrijke (en dynamische) determinerende factor te zijn in de artistieke appreciatie van een werk.


Tom Beghin dit project zelf toelichten tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek.

WANNEER? maandag namiddag 30 november 209
WAAR? Concertgebouw Brugge
INTERESSE? de toegang is gratis maar inschrijven is noodzakelijk. Zie Staten Generaal van de Klassieke Muziek.


INFO: REF:: NAXOS NBD0001-04 (2009)

  • Pianoforte-speler en Haydnspecialist: Tom Beghin
  • Opname-ingenieur: Martha de Francisco
  • Akoestisch ingenieur: Wieslaw Woszczyck
  • Met ook: pianoforte bouwer: Chris Maene en clavichord bouwer: Joris Potvlieghe

Related Items

Pages:Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009
Persons/artist(s):Tom Beghin (musician, soloist, old music)
Chris Maene (instrumentenbouwer)
Joris Potvlieghe (instrumentenbouwer)
Releases:The Virtual Haydn

Terug Meer nieuws