Vlaamse vertegenwoordiging op de ISCM World Music Days

This is an archived news item

26.04.2010

Van 30 april tot  9 mei vindt in Sydney een nieuwe editie van de Iscm-World Music Days plaats, een wereldwijd festival rond hedendaagse kunstmuziek. Sinds de oprichting van de locale ISCM-afdeling is Vlaanderen goed vertegenwoordigd, dit jaar met het volledige Spectra Ensemble.

Het Spectra Ensemble ontving een uitnodiging om te concerteren tijdens de World Music Days 2010 op 8 mei e.k. Dit evenement met als invalshoek 'Listen to the World' gaat jaarlijks door in een ander land. In 2009 was dat Zweden, 2010 wordt Sydney, 2011 Zagreb en in 2012 worden de WMD in en door Vlaanderen/België georganiseerd! Daarvoor wordt al sedert enkele jaren een traject uitgebouwd waarin ook Spectra een actieve rol speelt samen met heel wat partners uit het culturele en niet-culturele veld. De World Music Days worden jaarlijks georganiseerd door één van leden van de International Society of Contemporary Music (ISCM) en zijn een ontmoetingsmoment voor organisaties, uitvoerders en componisten uit de hele wereld, met een bijkomende focus op de muziek en ensembles uit het gastland. Daartoe worden tien dagen lang concerten, ontmoetingen, vergaderingen, colloquia, ... georganiseerd.

De World Music Days zijn geen uitvergroting van een bestaand festival. 'Diversity' en 'global showcase' zijn de sleutelwoorden. Ongeveer de helft van de gespeelde werken bestaat uit inzendingen van de nationale ISCM-secties (geselecteerd door een jury): een wereldtentoonstelling van nieuwe muziek, van Argentinië tot Zweden. De andere helft van het programma bestaat grotendeels uit werken van het organiserende gastland. Om een zo groot mogelijke diversiteit te waarborgen, wordt er niet gewerkt met één curator, maar leggen alle partners eigen accenten.

Zonder twijfel wordt ook 2012 een unieke gelegenheid om in Vlaanderen ons repertoire, onze ensembles en concertzalen, documentatiecentra en educatieve instellingen aan de wereld te tonen. Een goed uitgewerkt traject van nu tot 2012 moet ervoor zorgen dat de impact van deze bijzondere gebeurtenis ook vele jaren daarna nog voort resoneert.

In dat traject kadert ook de concertreis van het Spectra Ensemble naar de World Music Days in Sydney binnen enkele weken. Dit biedt Spectra enerzijds de kans om een ambassadeursrol te vervullen in de aanloop naar 2012 en anderzijds de opportuniteit om de kwaliteit van dit ensemble en de Vlaamse componisten te presenteren aan een internationaal samengestelde groep van componisten en organisatoren. Het concept van de WMD2012 zal worden voorgesteld en de steden waar de 10-daagse in 2012 zal plaatsvinden worden op deze wereldwijde kunstbeurs voorgesteld.

Concertprogramma Specta Ensemble in Campbelltown Arts Centre Sydney op zaterdag 8 mei - 20h local time = 12h België:
=> Bekijk het concert live via webstreaming: http://www.abc.net.au/classic/iscm2010/17.htm

Bert Van Herck (Belgium): SPECTRA
Filip Rathé (Belgium): Avec diamants extrêmes (creatie)
Daniel D’Adamo (France): Lames (Re:New project)
Jean-Luc Fafchamps (Belgium): Lettre Soufi Shîn
Bruno Mantovani (France): D’un rêve parti (Re:New project)

Het publiek kon ook kennis maken met het werk van Frank Nuyts:"Old Airs" uitgevoerd door The Song Company.

Ondervoorzitter Jelle Dierickx werd door het Australian Music Centre en ABCClassic FM uitgenodigd om op 7 mei deel te nemen aan een internationaal panelgesprek "Building a new music culture" tijdens de voorlaatste sessie van de ISCM General Assembly. Host is ABC Classic FM en moderator is senior ABC producer John Crawford.

Meer info over de WMD in Sydney:
http://www.worldnewmusicdays.com.au

Meer info over de WMD in Vlaanderen
http://www.worldmusicdays2012.be


Related Items

Organisations:ISCM-Vlaanderen vzw (ondersteunende organisatie / belangenvereniging)

Terug Meer nieuws