Nieuwe compilatie met luisterrijke folk uit Vlaanderen

This is an archived news item

22.06.2010

Naar aanleiding van de bijeenkomst van de werkgroep folk & traditionele muziek van de European Broadcast Union op het gerenommeerde folkfestival in Rudolstadt brengt Muziekcentrum Vlaanderen in samenwerking met Muziekmozaiek een compilatie uit met actuele folk uit Vlaanderen.

Traditionele muziek blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie zowel in klassieke muziek als pop of jazz. Ook de actuele Vlaamse folkscene is 'alive and kickin'. Dat bewijzen althans het aanhoudend succes van de folkstages in Gooik, de 'tune learning sessions' in Gent, talrijke jams, de onuitputtelijke inzet van clubs, kleine podia of festivals, internetfora, de Boombals en annex piepjonge folkgroepjes of de volle klassen in het DKO, ... Dit is het resultaat van het gepassioneerde werk van musici en muziekliefhebbers. Vandaag profiteert de jonge garde van de ervaring die door de vorige generaties is opgebouwd. Met betere broninformatie, degelijke nieuwe instrumenten, bevlogen leerkrachten, structurele onderwijsmogelijkheden wordt het potentieel groter dan ooit.

Met deze compilatie wil Muziekcentrum Vlaanderen in samenwerking met Muziekmozaïek een brede waaier van actuele folk onder de aandacht brengen van professionelen in binnen- en buitenland.

Voor de samenstelling van de compilatie vroegen we twintig kenners om een lijstje op te maken van een vijftiental artiesten en/of nummers die voor een degelijke luister-cd in aanmerking zouden komen. Het gaat dus om wat men hier onder folk in de brede zin van het woord verstaat en niet enkel om de groepen maar ook het repertoire of de muziek op zichzelf. Geen gemakkelijke oefening! Daarom zal je op de cd niet altijd de meest representatieve muziek van elke groep horen, wel een sterk nummer uit het laatste album.

De cd zal dus in de eerste plaats worden verdeeld onder radiomakers tijdens de EBU meeting* alsook onder muziekjournalisten, concertorganisatoren en promotoren op internationale beurzen als Womex, of worden meegegeven als visitekaartje aan gerenommeerde internationale folkartiesten tijdens de komende zomerfestivals.

In de handel is de compilatie echter niet verkrijgbaar. Professionelen actief in de muziekscene zullen van ons een exemplaar ontvangen. Geïnteresseerden vinden alle albums terug bij Folkcorner Den Appel of in een gespecialiseerde platenzaak.

Muziekcentrum Vlaanderen en Muziekmozaïek danken alle artiesten, hun labels Appel Rekordss, Homerecords.be en Wild Boar Music, Variole, Keltia, Munich Records, het selectiecomité en Marc Vandemoortele voor de constructieve samenwerking.


*De bijeenkomst van de werkgroep folk en traditionele muziek vindt dit jaar plaats in Rudolstadt op 2, 3, 4 juli onder leiding van voorzitter Marc Vandemoortele (VRT Klara & Radio 1).
De Belgische folkscene zal er worden vertegenwoordigd door het Ballroomquartet.
Voor meer info over de EBU: klik hier.


Related Items

Organisations:Muziekcentrum Vlaanderen (ondersteunende organisatie, bibliotheek, archief, studiecentrum, website)
Muziekmozaïek Folk & Jazz (ondersteunende organisatie, bibliotheek, archief, studiecentrum, muziekeducatieve organisatie, uitgever)
Releases:Contemporary folk in Flanders 2010

Terug Meer nieuws