Klara Carrièreprijs voor pianist Jozef De Beenhouwer

Klara en Muziekcentrum Vlaanderen reiken Klara's uit

This is an archived news item

30.11.2010

De Klara's zijn een bekroning voor de sector van de klassieke muziek. Een sector die erg goed bezig is, vinden radiozender Klara en Muziekcentrum Vlaanderen. Tijdens de Staten-Generaal van de Klassieke Muziek in deSingel in Antwerpen maakte Klara de winnaars bekend.
Jonge Belofte: Benjamin Glorieux
Cellist en componist Benjamin Glorieux valt op door zijn interessante projecten van zowel barokmuziek als hedendaagse muziek. Hij beweegt zich als een vis in het water doorheen verschillende muziekdomeinen: van authentiek oud tot experimenteel nieuw, bijvoorbeeld bij Champ d’Action maar ook solo en af en toe als componist.

Muziekevenement van het jaar: Transit Festival
Transit, het festival voor nieuwe muziek in Leuven, is een klein festival maar zit boordevol reaties en afwisseling.

Vlaamse cd van het jaar: Roel Dieltiens
Negentien jaar na zijn eerste opname van Bachs Cellosuites brengt cellist Roel Dieltiens een meesterlijke nieuwe versie. Ze klinkt aangrijpend en intens. Het is een doorleefde versie van een integer muzikant die ons, ook met zijn ensemble Explorations, met bijzonder mooie cd’s blijft verrassen. Deze nieuwe opname, gemaakt in AMUZ Antwerpen, laat een directe en fraai gedetailleerde celloklank horen in een warme maar intieme akoestiek.

Muziekpersoonlijkheid van het jaar: Jan Caeyers
Dirigent Jan Caeyers schreef een uitstekend gedocumenteerde, vlot leesbare en bij momenten zelfs humoristische Beethoven-biografie in het Nederlands en dat deed niemand hem voor. Hij richtte dit jaar ook het Orchestre Olympique op met de bedoeling Beethoven authentiek te brengen op modern instrumentarium en met zorgvuldig geselecteerde musici.

Musicus van het jaar: Jan Vermeulen
Alle pianomuziek voor klaviersolo van Schubert op een Nanette Streicherpianoforte, het instrument waarop de meester zelf componeerde. Het is een cd-project waarvoor Jan Vermeulen wereldwijd wordt bejubeld. En wel om zijn integere en stilistisch ongeëvenaarde interpretatie die naar de keel grijpt.

Klara Carrièreprijs: Jozef De Beenhouwer
Een uitstekend pianist en internationaal erkend als Schumann-specialist. Hij slaagde erin zijn onvoltooide Concertsatz in re klein te reconstrueren en te laten creëren door de Wiener Symphoniker in 1986. Zijn inspanningen voor het werk van Robert en Clara Schumann leverden hem in 1993 de Robert-Schumann-Preis der Stadt Zwickau op. Ook heeft hij altijd graag en met overtuiging de Vlaamse componisten onder de aandacht gebracht. Klara en Muziekcentrum Vlaanderen stelden een brede longlist samen. Een speciaal voor de gelegenheid samengestelde jury van kenners en specialisten koos voor elke categorie drie genomineerden uit. De uiteindelijke winnaars werden bepaald aan de hand van een stemmingsronde waaraan de brede klassieke muzieksector kon deelnemen tot 17 november.

De Klara Carrièreprijs koos Klara zelf. Tijdens Klara in het Paleis op 15 januari 2011 zet Klara de winnaars, en in het bijzonder Jozef De Beenhouwer, nog eens extra in de bloemetjes. Alle laureaten gaan naar huis met een in eikenhout manueel uitgevoerd Klara-logo.

Related Items

Pages:Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2010
Persons/artist(s):Jozef De Beenhouwer (musician, )
Benjamin Glorieux (musician, conductor, contemporary music, , soloist)
Roel Dieltiens (soloist, teacher, musician, old music, )
Jan Caeyers (conductor, artistic leader, teacher, )
Jan Vermeulen (soloist, teacher, musician, old music, )
Organisations:Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant (festival, muziekorganisaties)
Klara (radiozender, muziekorganisaties, oude muziek, hedendaagse muziek)
Muziekcentrum Vlaanderen (ondersteunende organisatie, bibliotheek, archief, studiecentrum, website)

Terug Meer nieuws