Hervé Niquet nieuwe chef-dirigent Vlaams Radio Koor

This is an archived news item

24.02.2011

Vanaf seizoen 2011-2012, stelt het Vlaams Radio Koor Hervé Niquet aan als chef-dirigent. Niquet volgt in deze functie Bo Holten op, wiens contract eind dit seizoen afloopt. 

Na de typische aanpak van Bo Holten, die oude met hedendaagse muziek combineerde, zal het Vlaams Radio Koor nu uitgedaagd worden door de flamboyante Hervé Niquet, die vooral om zijn liefde voor het Franse lyrische repertoire bekend staat. Zowel de zangers als de directie kijken uit naar een boeiende samenwerking.

Gunther Broucke, intendant: “Onze keuze is ingegeven vanuit de internationalisering die het koor beoogt, en vanuit de grote behoefte aan een herbeleving van het Franse repertoire, terwijl het Angelsaksische repertoire zowat overmatig voorradig is.”

Hervé Niquet en zijn gelauwerde barokorkest Le Concert Spirituel zijn intussen een vaste partner geworden van het Vlaams Radio Koor: ze werken al jarenlang samen, met een groot wederzijds respect en appreciatie. Zo speelden ze verleden week Joseph Haydns meesterwerk Die Schöpfung te Parijs, Montpellier & Le Poiré-sur-Vie in enkele van de mooiste zalen van Frankrijk, waar ze op staande ovaties onthaald werden.

Hervé Niquet, dirigent: “Onze samenwerking is altijd voor beide kanten een feest geweest. Het gaat om het plezier van het samenzijn en de muzikale mogelijkheden die ik kan bieden. Mijn idee is om samen Europa te veroveren. Iedereen mag weten dat het Vlaams Radio Koor een diamant is.”

Het was bovendien ook Hervé Niquet die het koor enkele jaren geleden al omschreef als ‘één van de beste koren van Europa’. De recente intensieve samenwerking van het Vlaams Radio Koor en Brussels Philharmonic –het Vlaams Radio Orkest met Hervé Niquet en het Palazzetto BruZane resulteerde in de prestigieuze reeks rond de ‘Prix de Rome’. Telkens staat er één componist centraal die voor de Prix de Rome schreef. In de eerste twee edities waren dat Claude Debussy en Camille Saint-Saëns. Aan deze CD’s wordt telkens ook een concertreeks gekoppeld in België én Venetië.
In het verlengde van deze projecten zal Hervé Niquet tenslotte ook gastdirigent van Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest worden. Hij zal producties opzetten waarin koor en orkest samen op het podium zullen staan, met de nadruk op het vroeg-romantische, vocale repertoire.
Dat een dirigent met een internationale uitstraling als die van Hervé Niquet ervoor kiest chef-dirigent te worden van het Vlaams Radio Koor, bewijst opnieuw de hoge kwaliteit die het koor de voorbije jaren wist te bereiken.

Related Items

Persons/artist(s):Vlaams Radiokoor (VRK) (choir, contemporary music, old music, ensemble, )

Terug Meer nieuws