Record Store Day 2011 ook in België

This is an archived news item

10.04.2011

Op 16 april 2011 wordt de onafhankelijke platenwinkel in de kijker gezet. Record Store Day werd als jaarlijkse traditie opgestart in 2007 in de VS; dit jaar doen voor het eerst ook de zelfstandige platenwinkels in België volop mee.

Dat kleine platenzaken het de jongste jaren moeilijk hebben om te overleven is geen geheim. Het aantal mensen dat nog fysieke muziekdragers wil kopen is sinds de digitale revolutie sterk afgenomen. Muziek wordt steeds meer (al dan niet legaal) gedownload en via internet heb je toegang tot online shops over de hele wereld. Bovendien moeten kleine platenzaken ook in België sinds enkele jaren concurreren met grote winkelketens die cd's aan bodemprijzen kunnen verkopen. 

Vorige week nog maakte ook JJ Records in Leuven bekend dat het na 31 jaar de handdoek in de ring werpt. In Het Laatste Nieuws van 6 april laat uitbater Stef Smits optekenen: "De zaak bestaat sinds 1980, en ik ben erin gestapt in 1995. Ik kan je verzekeren: zelfs in die 16 jaar is er veel veranderd. Ik zeg niet dat dat positief of negatief is, maar de maatschappij evolueert nu eenmaal. Men gaat tegenwoordig op een andere manier om met muziek. Het fysieke product in een platenwinkel, dat is einde verhaal."

Of kleine platenwinkels effectief ooit helemaal uit het straatbeeld zullen verdwijnen is koffiedik kijken. De twintigtal Vlaamse platenzaken die er nog zijn laten de moed vooralsnog niet zakken. Een initatief als Record Store Day zet de unieke positie van kleine platenwinkels in de verf: Het persoonlijke contact met de klant, de platenzaak als sociale ontmoetingsplek. Heel wat artiesten en platenfirma's zijn zelf grote fans van de muziekkleinhandel en zetten hun schouders mee onder Record Store Day.

Wereldwijd worden n.a.v. Record Store Day honderden speciale releases uitgebracht die enkel in de deelnemende zelfstandige platenzaken te koop zullen zijn en niet in grote ketens of via internet. De meeste van deze uitgaven verschijnen exclusief op vinyl, en dat niet enkel nichemuziek aan bod komt bewijzen exclusieve releases van artiesten als AC/DC, Daft Punk, Michael Jackson, Fleet Foxes, R.E.M. of Foo Fighters.

Ook Belgische artiesten zetten hun schouders onder Record Store Day. Vele groepen spelen op 16 april een akoestisch concertje in een platenwinkel, of brengen een exclusieve plaat uit: fans van o.a. Zita Swoon, Roland Van Campenhout, Trixie Whitley, Das Pop en Absynthe Minded kunnen volgende zaterdag best een bezoekje brengen aan één van de deelnemende winkels in Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Hasselt, Oostende, Heusden-Zolder, Torhout Waregem, Brugge en Namen.

Een overzicht van deelnemende winkels, concerten en RSD releases vind je op www.recordstoreday.be.

Terug Meer nieuws