Capilla Flamenca op shortlist Gramophone Awards

This is an archived news item

19.08.2011

De opname met de prachtige mis van Alexander Agricola gezongen door de Capilla Flamenca is een van de drie finalisten voor de Early Music Gramophone Award 2011.

De Capilla neemt het op tegen volgende 2 cd's: Byrd Complete Consort Music door Phantasm op Linn Records CKD372 en Mass in 40 Parts etc van Striggio door I Fagiolini et al / Robert Hollingworth op Decca 4782734

De cd Alexander Agricola - Missa in myne zyn presenteert werk van één van de meest fantasievolle componisten van de zogenaamde “Josquin”-generatie, Alexander Agricola: zijn Missa In myne Zyn en enkele van zijn chansons en motetten. 

Extract uit de begeleidende tekst in het cd booklet door Agricola-specialist Fabrice Fitch. Fabrice Fitch is actief als componist en musicoloog gespecialiseerd in oude muziek, hij is lid van de Alamire foundation, internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen (Leuven) en schrijft o.m. voor het leidinggevende Britse tijdschrift voor oude muziek ‘Gramophone’.

“Een vijftiende-eeuwse muzikant en tijdgenoot van Alexander Agricola omschreef diens muziek ooit als ‘raar en te gek’. En inderdaad: geen enkele van de componisten van de zo geheten “Josquin-generatie” blijkt zoveel truckjes uit zijn mouw te schudden. Je zou je zelfs kunnen inbeelden dat hij een componist uit de vroege barok was, teruggeflitst naar de late vijftiende eeuw, waarbij hij de muzikale taal van zijn nieuwe omgeving in zich opneemt en haar zijn welbepaalde sensibiliteit doorgeeft: een ver gezochte analogie misschien, maar eentje die wel een idee geeft van Alexander Agricola’s verbazingwekkende, levendige verbeelding. Zijn ‘zotte’ humor is als een muzikaal equivalent van de schilderijen van Pieter Breughel de Oudere, waarin spelen en spel soms een serieus doel verbergen, en waarin soms gewoon gespeeld wordt om het spel.”

Agricola’s schrijfwijze nu, past uitstekend bij de solistische bezetting die Capilla Flamenca al jaren voorstaat bij de uitvoering van de (vocale) polyfonie. Capilla Flamenca brengt op deze cd Agricola’s Missa In myne zyn en enkele van zijn chansons en motetten. Van de acht volledig overgeleverde missen is zijn Missa In myne zyn de meest virtuoze en meest uitgewerkte mis. Ze lijkt op een ‘fantasia’ waarin op alle mogelijke manieren het thematische materiaal van Agricola’s eigen driestemmig polyfoon Nederlands lied: In minen sin wordt vervlochten. De profane composities verklanken bijzonder goed zijn overvloedige, 'fantastische' ideeën voor versieringen en improvisaties.

De cd werd uitgebracht door het label Ricercar: www.ricercar.be

Uitvoerders
Marnix De Cat, altus | Rob Cuppens, altus | Tore Denys, tenor | Lieven Termont, baritonans | Dirk Snellings, bassus | Liam Fennelly, viola da gamba | Thomas Baeté, viola da gamba | Piet Stryckers, viola da gamba

zie: Alexander Agricola - Missa in myne zyn

Related Items

Persons/artist(s):Capilla Flamenca (ensemble (vocal-instrumentaal))

Terug Meer nieuws