Workshop 'Oude Muziek' o.l.v. Erik van Nevel

This is an archived news item

13.12.2011

Op 14 januari wordt in Huijbergen, 2 km over de Belgisch-Nederlandse grens een workshop 'Oude Muziek' georganiseerd onder leiding van de Vlaamse dirigent Erik van Nevel. De workshop is bedoeld voor zowel beroeps- als vergevorderde amateurmusici.

Erik van Nevel studeerde instrumentale en vocale disciplines aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Koninklijke Conservatoria te Brussel en Antwerpen. Daarna volgde hij specialisatiecursussen in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Hij is stichter-dirigent van het ensemble Currende, dat regelmatig te gast is op de grote Europese Festivals. In solistische bezetting werkt hij met het Currende Consort.
Daarnaast concerteert hij onder meer met het barokorkest Concerto Currende. Van 1983 tot 2000 was hij kapelmeester van de Brusselse kathedraal en heeft er de Capella Sancti Michaelis opgericht.
Zowel met Currende als met het Kathedraalkoor realiseerde hij verschillende cd-opnamen die door de internationale muziekpers zeer positief werden onthaald : G. Carissimi, O. Lassus, P. Philips, H. Schütz, J. De Wert, G. Frescobaldi, D. Scarlatti, familie Bach, D. Buxtehude, H.L. Hassler, L. Marenzio en een reeks van 10 cd's met een ruim geografisch overzicht van de Nederlandse Polyfonisten.Van 1980 tot 1985 was hij assistent-dirigent van het toenmalig BRT-radiokoor. In Nederland brengt hij jaarlijks de Mariavespers van Claudio Monteverdi in de Pieterskerk te Leiden.
Erik Van Nevel doceert koordirectie, kamermuziek en oude muziekpraktijk aan het Lemmensinstituut te Leuven. Jaarlijks geeft hij stages en cursussen voor koor- en ensemblezangers, alsook voor dirigenten. Zowel algemene koor- en dirigeertechniek als de meer specifieke uitvoeringspraktijk komen daar aan bod. Zo was hij al te gast in Nederland, Spanje, Israël, Zweden, Malta, Slovenië en Frankrijk.

Erik van Nevel wil door het leiden van workshops zowel de beroeps- als amateurmusicus met zijn interpretatie van Oude Muziek en de uitvoering daarvan laten kennismaken. Soms leidt dat tot ondekking van talenten, waar hij in zijn eigen ensembles graag mee werkt.

De workshop

  • Doel van de workshop is het correct en soepel kunnen uitvoeren van Oude Muziek onder leiding van de Oude Muziekspecialist, Erik van Nevel.
  • Datum 1ste workshop: Zaterdag 14 januari 2012 van 10:00 – 16:30 hr. Ontvangst vanaf 09:30 hr.
  • Plaats van handeling: Wilhelmietenmuseum te Huijbergen in Nederland (Zuidwest Brabant) op de grens van België en Nederland.
  • Doelgroep: Beroeps- en gevorderde amateurmusici.
  • Kosten: € 104 p.p., catering inbegrepen. Bladmuziek wordt digitaal aangeleverd.
  • Bij overboeking wordt een tweede workshop georganiseerd op 15 januari 2012 met een ander programma.
  • Het is mogelijk voor 2 workshops in te schrijven. De kosten daarvoor zijn € 198.
  • Eventuele overnachting kan geregeld worden, maar is voor eigen rekening.
Deelnemers
Er is plaats voor:
  • Zangstemmen: sopranen, alten/countertenoren, tenoren, bassen
  • Renaissance blokfluiten: tenorblokfluiten, basblokfluiten
  • Violen: barokviolen
  • Violi da gamba: diskantgamba's, basgamba's/violone
  • Dulcianen: altdulciaan, tenordulciaan, basdulciaan
  • Trombones: alt(barok-)trombone, tenor(barok-)trombone
  • Zinken/cornetto's: altcornetto's, tenorcornetto's
  • Luiten: theorbes
  • Continuo: clavecimbels

Voorwaarden tot deelname
Er wordt verwacht dat de deelnemers vlot van blad kunnen lezen en aandacht kunnen besteden aan nuancering, frasering. e.d. Tevens dat zij ervaring hebben met het musiceren in een muziekgezelschap en dat zij de aangeboden partij inhoudelijk volledig kunnen voorbereiden. Syncopen en maatwisselingen mogen geen noemenswaardige problemen opleveren. Bij het musiceren moeten partners op elkaar kunnen vertrouwen.

Zangers worden geacht vibratoloos te kunnen zingen. Zij dienen bij aanmelding duidelijk hun stembereik op te geven. Van instrumentalisten wordt verwacht dat zij zonder vibrato spelen. Instrumentalisten spelen op hun eigen Renaissance-/Barokinstrument op 440 Hz. gestemd.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal het programma bestaan uit werken van Jacobus Clemens non Papa, Thomas Crecquillon, Pierre de Manchicourt en Nicolas Gombert. Zangers worden begeleid door een grote continuogroep en zullen eventueel een instrument ‘mee krijgen’. Er wordt gewerkt gedurende 4 maal 5 kwartier. Doel is het aanleren van vaardigheden, die specifiek zijn voor de uitvoeringspraktijk van Oude Muziek en het soepel kunnen toepassen van die vaardigheden.

Inschrijven
Inschrijven voor deze workshop kan op www.chelys.nl

 

 

 

Related Items

Persons/artist(s):Erik Van Nevel (musician, conductor, teacher)

Terug Meer nieuws