Creatie eerste symfonie van Wim Henderickx

This is an archived news item

28.02.2012

Het Nationaal Orkest van België creëert op 1 en 2 maart in Luxemburg en Brussel Wim Henderickx' eerste symfonie

Symfonie nr.1, At the Edge of the World, voor orkest is een opdracht van het Nationaal Orkest van België en het Paleis voor Schone Kunsten.

Een grote fascinatie voor het werk van sommige grote beeldende kunstenaars - in deze context voor de kunstwerken van Anish Kapoor - zorgde voor een bijzondere vorm van inspiratie voor de componist.
Qua vorm sluit dit werk enerzijds aan bij de traditie, anderzijds is de link met oosterse culturen niet ver te zoeken. Wim Henderickx wil oost en west laten dialogeren en elkaar vinden in de zoektocht naar een invulling voor het beladen begrip 'symfonie'.

Muzikaal wilde hij met 'At the Edge of the World' tot uitersten gaan, een exploreren van contrasten: heel hoge versus hele lage tonen, heel zacht versus heel luid, ruis versus melodie.
Tegelijk stelde hij zich vragen als wat is een symfonie in de 21ste eeuw en wat is een symfonisch orkest in de 21ste eeuw?

Het antwoord van de componist op deze vragen is in première te horen zijn op 1 en 2 maart 2012 in Luxemburg en in Brussel met het Nationaal Orkest van België onder leiding van Stefan Blunier.

Wim Hendrickx viert ook in de maand maart zijn vijftigste verjaardag  en dit wordt gevierd met een verjaardagsconcert in deSingel op 17 maart 2012 om 17:30

Voor alle info: www.wimhenderickx.com

Related Items

Persons/artist(s):Wim Henderickx (teacher, composer, , choir)
Belgian National Orchestra (symphonic orchestra, contemporary music, orchestra, )

Terug Meer nieuws