Vooruit ontvangt Vlaamse Cultuurmanagementprijs

This is an archived news item

27.03.2012

Tijdens het Colloquium Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement werd deze week de eerste Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement uitgereikt aan Kunstencentrum Vooruit.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft vandaag de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor  Cultuurmanagement 2010-2011  i.s.m. het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement uitgereikt aan  Kunstencentrum Vooruit  - Yesplan.  Het is de eerste keer dat deze Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement wordt toegekend. Yesplan is een softwarepakket voor event planning dat Vooruit  in eigen huis ontworpen  heeft  en ontwikkeld werd door 2Rivers, een spin-off van Vooruit. De uitreiking vond plaats op het colloquium ‘Goed bestuur voor Cultuur - Over 'corporate governance' in de cultuursector' voor het 10-jarig bestaan van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen. De winnaar, Kunstencentrum Vooruit, ontvangt een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.
Volgens de jury maken innovatie en ondernemerschap bij Kunstencentrum Vooruit onlosmakelijk deel uit van de managementstijl. Het open en stimulerend human resources management is daar zeker debet aan. Vooruit realiseert een hoge graad van diversiteit op de werkvloer. Bovendien worden de werknemers uitgedaagd om hun eigen grenzen en die van hun werkgever te verleggen. Die visie getuigt van een groot vertrouwen in het potentieel van de medewerkers.
De volgehouden aandacht voor vernieuwing en creativiteit werpt vruchten af. Ze leidde  onder andere tot 2Rivers, een commerciële spin-off, die Yesplan heeft ontwikkeld. Yesplan is een softwarepakket voor event planning waarvan het concept in eigen huis werd ontwikkeld en dat rekening houdt met de noden van de culturele sector. Het programma is intuïtief en visueel aantrekkelijk. Je kan er collaboratief mee werken: collega’s delen steeds de meest actuele 'synchrone' informatie over projecten. Yesplan laat zich eenvoudig aanpassen aan de specifieke werking van een organisatie.

Met Yesplan slaat Kunstencentrum Vooruit een brug tussen profit en non-profit. Het softwarepakket is immers een nieuwe manier om inkomsten te realiseren. Dit toont aan dat je ook in een gesubsidieerde context alternatieve financieringsbronnen kan aanboren. 
Kunstencentrum Vooruit wil Yesplan verder ontwikkelen en vermarkten. Daarom richtte het samen met de pionierende werknemers de commerciële rechtspersoon 2Rivers op. Dat een gesubsidieerde instelling een succesvolle spin-off lanceert, is een primeur. Dat is ook CultuurInvest niet ontgaan. Het investeringsfonds van Participatiemaatschappij Vlaanderen, dat cultureel ondernemerschap stimuleert en investeert in de creatieve industrie, nam een kapitaalparticipatie in 2Rivers. Het verstrekte ook een achtergestelde lening - een belangrijk signaal van vertrouwen in het marktpotentieel van de jonge spin-off.
"Dit model is niet zonder meer navolgbaar. Toch willen we de ondernemende attitude belonen," aldus de jury. Daarom draagt ze Kunstencentrum Vooruit voor als laureaat voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement i.s.m. het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege onderstreept de pioniersrol van Kunstencentrum Vooruit. "Ook nu weer. Zij doen datgene waarvoor ik grote gesubsidieerde huizen wil stimuleren: spin-offs ontwikkelen die op zichzelf rendabel kunnen zijn. Dat verhoogt de economische impact van cultuur en creëert meer cultuur in onze economie..."

Het jaarlijkse colloquium van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement (UA) stond dit jaar in het teken van 'Goed Bestuur. Over 'corporate governance' in de cultuursector'. In het ochtendgedeelte kwam een aantal buitenlandse voorbeelden aan bod en de praktijk in andere sectoren, zoals het bedrijfsleven en de social profit sector. Na de middag vonden twee panelgesprekken plaats met culturele organisaties, die hun ervaringen deelden en hierover reflecteerden. Tot slot werd een leidraad 'Cultural Governance', die voorbereid werd door een stuurgroep van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement, overhandigd aan Vlaams minister Joke Schauvliege.


Meer informatie: www.fondsvoorcultuurmanagement.be

Terug Meer nieuws