Hernieuwde uitgave Concerten, fuiven, festivals organiseren

This is an archived news item

12.10.2012

Poppunt, Formaat en Fuifpunt sloegen de handen opnieuw in elkaar voor een volledig herwerkte, aangevulde en up-to-date versie van de brochure 'Concerten, fuiven, festivals organiseren. Een praktische gids.'. Een handleiding voor wie zich wil begeven op het -soms wat gladde- ijs dat het vak van een organisator is.

Een evenement organiseren moet in de eerste plaats een plezante ervaring zijn. Het lijkt ook niet bijzonder complex: een tent/podium regelen, programma, ticketverkoop, drank, een paar affiches, personeel en je bent er bijna, niet? Niet dus. Als groentje is het absoluut niet evident van alle regels op de hoogte te zijn. Wat bijvoorbeeld met de vergunningen voor auteursrechten? Eentje voor het schenken van sterke drank of eetwaren? Je afvalplan? Of wat met de geluidsnormen? De nachtvergunning? Verkeer? Brandveiligheid? 

Deze gids neemt je bij de hand en doet dat in drie hoofdstukken: voor, tijdens en na het evenement. In de eerste fase start de gids met de evidente vragen van 'wie, wat en waar', om verder te gaan over geluid en licht, het promoplan, de nodige verzekeringen, maatregelen voor veiligheid, aan te schaffen vergunningen en alles over geldzaken. Op de dag zelf moet je dan weer oog hebben voor de inrichting van de zaal of het terrein, veiligheid, de verschillende verantwoordelijkheden en betaling van artiesten en medewerkers. Uiteindelijk is ook het natraject een onderdeel van het evenement dat een degelijke planning vergt. Een stevige checklist dus, die niet alleen de geschreven, maar ook de ongeschreven regels - waar ook een doorwinterde organisator al eens tegen zondigt- onder de loep neemt . 

De brochure is nu aan haar tweede uitgave toe. Sinds 2010, toen de eerste druk van de pers rolde, zijn heel wat bedragen geïndexeerd, zijn contactgegevens veranderd, en zijn wetten en reglementen aangepast. Zo werd o.a. de wetgeving rond geluidsnormen en gehoorschade volledig herschreven. Die nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2013 en wordt in deze brochure uitgebreid uit de doeken gedaan. 

Om deze praktische gids te schrijven werkten drie organisaties samen die, ieder vanuit hun werking, absolute ervaringsdeskundigen zijn. Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s; Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, de federatie van jeugdhuizen en jongerencentra; en Fuifpunt, een initiatief van Steunpunt Jeugd en andere organisaties die zich in het verleden reeds individueel inzetten voor het fuifgebeuren in Vlaanderen.

Deze brochure kwam tot stand met de steun van Cera.

Praktische info
  • “Concerten, fuiven, festivals organiseren, een praktische gids” is een uitgave van Poppunt en werd geschreven door Poppunt, Formaat en Fuifpunt.
  • ISBN: 9789490825027
  • Prijs: 10 euro (btw incl), 2 euro voor verzending
  • Bestellen kan op www.poppunt.be, via info@poppunt.be of op 02 504 99 00.

Related Items

Organisations:Poppunt (ondersteunende organisatie / belangenvereniging)

Terug Meer nieuws