Dag van het muzikaal erfgoed 2012

This is an archived news item

05.11.2012

Op 16 november organiseert Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed opnieuw een Dag van het muzikaal erfgoed in het Huis van het Nederlands (Brussel). Inschrijven kan tot 7 november 2012. Tijdens deze editie staat het erfgoed van de volksmuziek centraal.

'Volksmuziek' is niet zomaar in enkele woorden te vatten. Haar erfgoed is dat evenmin. Van de liedblaadjes die de marktzangers op straat verkochten, een hommel die de lokale heemkundige kring bewaart, opnames door veldwerkers moeizaam bij elkaar gebracht, een oud fanfarelid dat een marske uit z’n klarinet tovert, tot de liedjes die elk kind op school aanleert, de herleving van de danscultuur op boombal, enz.: het erfgoed van de volksmuziek is dat alles tegelijk en nog veel meer. Het is materieel én immaterieel, eeuwenoud én jong, bedreigd met uitsterven én levendiger dan ooit.

Die diversiteit aan erfgoed verdient zonder meer onze aandacht. Zowel van de erfgoed- als van de volksmuzieksector. Hoe kunnen we er dan samen voor zorgen dat dit erfgoed in de toekomst nog beter ontsloten geraakt? Wat is er (al in kaart gebracht) aan erfgoed? Door welke gevaren wordt het bedreigd? Welke aspecten verdienen de eerstkomende jaren prioritair onze aandacht? Hoe bereiken en betrekken we het grote publiek? Welke hindernissen mogen we op onze weg verwachten? Welke rol zien de betrokken personen en organisaties voor zich weggelegd? Hoe kunnen we acties op elkaar afstemmen en op welke terreinen kunnen erfgoed- en volksmuzieksector elkaar versterken?

Het zijn maar een aantal vragen die op de Dag van het muzikaal erfgoed 2012 aan bod komen. Wij zorgen voor een aantal sprekers die context en praktijkvoorbeelden bieden. Iedereen die het erfgoed van de volksmuziek een warm hart toedraagt nodigen we van harte uit om mee zijn/haar ervaringen uit te wisselen, deel te nemen aan rondetafelgesprekken en elkaar te inspireren.

Programma

  • 9u30 Ontvangst met koffie
  • 10u Opening Dag van het muzikaal erfgoed door Anne Mees (Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed)

Voormiddag: Het erfgoed van de volksmuziek onder de loep. Naar een toekomstperspectief

Drie sprekers zoomen elk in op een dimensie van het volksmuziekerfgoed. Zo onthullen ze welke de sterke en zwakke punten zijn van dit erfgoed en haar erfgoedgemeenschap. Ze worden gevolgd door een panelgesprek/open dialoog waarin we dieper ingaan op de gevoeligheden die leven binnen de betrokken sectoren (erfgoed, muziek, onderwijs en onderzoek, media) en op de pijnpunten m.b.t. bewaring, ontsluiting en valorisatie. Gesteund door die kennis richten we onze blik natuurlijk ook op de toekomst en evalueren we hoe een duurzame omgang met het volksmuziekerfgoed er kan uitzien.

  • 10u05 Presentaties:
    1. Wim Bosmans (Muziekinstrumentenmuseum Brussel) is auteur van verschillende monografieën en artikels over de traditionele muziek in de Lage Landen en volksmuzikant in hart en nieren (Jan Smed). Hij laat ons proeven van de diversiteit aan volksmuziektradities die Vlaanderen en Brussel rijk zijn.
    2. Anne Mees (Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed) stelt de resultaten voor van een vooronderzoek naar het erfgoed van de volksmuziek door Resonant. Daarbij analyseert ze welke materiële sporen de volksmuziek nalaat en hoe muziek- en erfgoedsector daar mee omgaan. Ze bespreekt eveneens op welke projecten Resonant zich de komende beleidsperiode zal toeleggen.
    3. De Vlaamse overheid ontwikkelt sinds kort initiatieven om tradities en praktijken die niet tastbaar zijn meer zichtbaar te maken en te documenteren, zodat ze niet verloren moeten gaan voor de komende generaties. Rob Belemans (FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) licht toe wat die initiatieven kunnen betekenen voor de volksmuzieksector.
  • 11u30 Pauze
  • 11u50 Panelgesprek/Open dialoog
  • 12u30 Snelpresentaties: Organisaties en verenigingen stellen eigen erfgoedprojecten binnen het domein van de volksmuziek voor.
  • 13u15 Lunch

Namiddag: Het erfgoed van de volksmuziek in kaart gebracht, ontsloten en gevaloriseerd - Voorbeeldpraktijken

Diverse personen, verenigingen en organisaties zijn betrokken bij het in kaart brengen, ontsluiten en valoriseren van het volksmuziekerfgoed. Het einddoel dat we voor ogen hebben is steeds hetzelfde - het erfgoed opnieuw zichtbaar, hoorbaar en begrijpbaar maken – maar de middelen waarmee we dat doel nastreven, de manier waarop en het resultaat kunnen grondig verschillen. Elk van de betrokkenen kijkt nu eenmaal anders naar dit ‘materiaal’, heeft eigen bekommernissen en is beperkt qua mogelijkheden. Drie presentaties, elk vanuit een specifiek perspectief (de muzikant, onderzoeker en erfgoedorganisatie), geven inspiratie voor een rondetafelgesprek waar je je eigen ervaringen kan uitwisselen, je vragen en noden kenbaar kan maken, ideeën kan opdoen voor nieuwe projecten, toekomstige projectpartners kan ontmoeten, enz.

  • 14u15 Presentaties
    1. Hubert Boone lag als oprichter van ensembles zoals De Vlier en Het Brabants Volksorkest mee aan de basis van de revival van de instrumentale volksmuziek sinds de late jaren 1960. Jarenlang trok hij ook zelf de straat op om oude melodietjes voor de eeuwigheid vast te leggen, in klank én muzieknotatie. Tijdens een interview vertelt hij meer over zijn motieven, visie en werkwijze.
    2. Eind jaren ’80 ontwikkelde prof. dr. Louis Peter Grijp een kleine databank als hulpmiddel in zijn eigen onderzoek naar de Nederlandse liedcultuur. Nog geen 25 jaar later zijn er al meer dan 150.000 Nederlandstalige liederen in terug te vinden. Samen met Martine de Bruin verklaart hij hoe en waarom de Nederlandse Liederenbank kon uitgroeien tot een basisinstrument voor iedereen die zich bezighoudt met volkse liedjes.
    3. Drie Kempense erfgoedcellen gingen samen op zoek naar traditionele volksliedjes uit of over de Kempen en naar manieren om dit gezongen erfgoed bij jong en oud nieuw leven in te blazen. Anderhalf jaar na de start van Kempen zingt! blikken Sanne Van den Eynden (Kempen zingt!) en Cor Vanistendael (Erfgoedcel Noorderkempen) terug op het verloop van het project.
  • 15u15 Rondetafelgesprek
  • 16u15 Conclusies en dageinde
  • 16u30 Receptie

Praktisch
Wanneer? Vrijdag 16 november 2012, vanaf 9u30.
Waar? Huis van het Nederlands, Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel.
Hoe deelnemen? Inschrijven is verplicht via info@resonant.be en kan t.e.m. 7 november.
Kostprijs? €5 (bijdrage voor catering)

Related Items

Organisations:Resonant (bibliotheek, archief, studiecentrum)

Terug Meer nieuws