KRAAK brengt Belgische cultplaat opnieuw tot leven

This is an archived news item

25.01.2013

In februari haalt KRAAK één van de meest obscure lp's uit de Belgische geschiedenis vanonder het stof. De psychedelische parel Gelukkig als in het bijzijn van een vrouw van Patrick Conrad, geproducet door een piepjonge Roland Van Campenhout, wordt door het Gentse platenlabel heruitgebracht in een mooie, beperkte luxe-uitgave.

In 1973 verschijnt bij de Antwerpse uitgeverij Pink Editions & Productions een elpee van de dichter Patrick Conrad. Na zes dichtbundels en een verzamelbundel die de productie van tien jaar dichterschap omvat, lijkt het tijd voor een klein experiment. De plaat geraakt in de jaren na de uitgave nogal snel in de vergetelheid. Dat is op zijn minst vreemd te noemen, omdat het zowel vanuit muzikaal als literair perspectief een uniek document betreft. Niet alleen illustreert het document een accentverschuiving binnen Conrads oeuvre, het is ook de enige elpee die bij de uitgever verscheen en bovendien een nooit eerder in Vlaanderen gerealiseerde kruisbestuiving van poëzie en psychedelische muziek.We horen Conrad zijn gedichten declameren door een echo chamber, afgewisseld en ondersteund door hippyseske folk van Roland van Campenhout, Luc Renneboog en Philippe De Chaffoy De Coursel. Op de cover zien we Conrad poserend als als een dandy naast een sculptuur van Charles Albert Szukalski, het binnenwerk bevat de gedichten tegen een achtergrond van opiumrokers. Als extra bij deze heruitgave krijgt u ook een uitgebreid essay over de plaat en een reproductie van de poster die de originele presentatie aankondigt in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

Voor de gelegenheid wordt de heruitgave, net als toen, gepresenteerd in De Zwarte Panter. Patrick Conrad zal er voordragen uit recenter werk, Roland brengt wat psychedelisch krachtvoeder. Afspraak op 8 februari 2013 in de Hoogstraat te Antwerpen.

Liefhebbers van experimentele en psychedelische muziek kunnen op zaterdag 2 maart 2013 ook afzakken naar Netwerk in Aalst, waar de vijftiende editie van het KRAAK festival wordt georganiseerd. Programma en tickets via kraak.net/festival2013.

Related Items

Persons/artist(s):Roland Van Campenhout (musician)
Organisations:KRAAK (onafhankelijke organisator, platenfirma / label)
Releases:Gelukkig als in het bijzijn van een vrouw

Terug Meer nieuws