Parsifal van de Vlaamse Opera uitgeroepen tot beste productie van het seizoen

This is an archived news item

17.10.2013

De productie Parsifal in een regie van Tatjana Gürbaca die vorig seizoen in première ging bij de Vlaamse Opera is door de internationale operapers gelauwerd als beste opera productie van het seizoen 2012-2013. Ook in andere belangrijke categorieën kreeg de Vlaamse Opera nominaties.Gürbaca zelf werd verkozen tot regisseur van het jaar.
 Elk jaar brengen opera recensenten uit de hele wereld hun lijsten met favorieten samen in het Jaarboek van het gereputeerde vaktijdschrift Opernwelt.  Een moment waar de internationale operawereld naar uitkijkt.
Dit jaar werd de productie Parsifal van de Vlaamse Opera uitgeroepen tot beste productie van het seizoen 2012-2013. Niet enkel omwille van de regie, ook maestro Eliahu Inbal, die de muzikale leiding had over de productie, krijgt nominaties van verschillende journalisten.
‘Tatjana Gürbaca’s Parsifal bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent is in de eerste plaats het resultaat van teamwerk door een artistiek team dat uitstekend op mekaar is ingespeeld en met solisten die in de samenhang toch nog hun eigenheid  behouden,’ aldus Opernwelt. ‘Ten tweede is deze Parsifal lezing een doorgedreven concentratie op de intellectuele grondstof van het stuk waardoor er een grote samenhang is met de muziek.’
Tatjana Gürbaca werd daarnaast  verkozen tot regisseur van het jaar. In het verleden regisseerde zij ook al de Tsjaikovski trilogie bij de Vlaamse Opera. Een trilogie die eveneens werd geprezen door de internationale pers. Ook het decor van Parsifal, een ontwerp van Henrik Ahr, kon op bijval rekenen.
Andere producties van de Vlaamse Opera kregen eveneens lof. Zo wordt maestro Tomas Netopil genomineerd voor zijn muzikale leiding van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Tragedy of a Friendship, de controversiële Wagnerproductie van Jan Fabre, werd genomineerd  voor beste kostuums (Andrea Kränzlin).
Tot slot wordt de Vlaamse Opera in de categorie Huis van het Jaar nog geprezen ‘omdat het huis dankzij zijn hoogwaardige producties uit de schaduw van Brussel treedt.’
‘Om uitgerekend in het Richard Wagnerjaar deze titel te mogen ontvangen is natuurlijk een zeer grote eer,’ reageert intendant Aviel Cahn. ‘Ik ben bovendien blij dat Opernwelt erkent dat het een resultaat is van teamwerk. Enkel met de niet aflatende inzet van iedereen die in dit huis werkt, kunnen we dit soort uitstekende resultaten voorleggen. Dit is een erkenning voor het continue uitdagende en ambitieuze artistieke werk dat we brengen.’

Related Items

Organisations:Opera Vlaanderen (operahuis)

Terug Meer nieuws