Peter Swinnen verkozen tot voorzitter van ISCM internationaal

This is an archived news item

12.11.2013

Vorige week werd componist Peter Swinnen in Bratislava verkozen tot voorzitter van de International Society of Contemporary Music. Peter is oprichter en voorzitter van de Vlaamse afdeling van ISCM die vorig jaar in België nog de ISCM World Music Days organiseerde.

ISCM is een internationale organisatie voor hedendaagse kunstmuziek die werd opgericht in 1923. Het is het belangrijkste internationaal netwerk ter bevordering van de hedendaagse kunstmuziek dat momenteel meer dan 50 leden telt uit alle hoeken van de wereld. De nationale secties zijn onafhankelijke organisaties die elk in hun land inspanningen leveren voor de uitstraling van de eigentijdse muziek.

De Belgische nationale sectie, ISCM-België, werd opgericht in 1924-25 en kende als voorzitters ondermeer André Souris en Jean Absil. In 1930 en 1950 was België gastland voor het internationale festival. Na het festival in 1950 hield de afdeling op te bestaan. Later, in 1972, werd ISCM-België heropgericht door André Laporte, Pierre Bartholomée en Herman Sabbe. België was opnieuw het gastland voor de World Music Days van 1981.

Onder de vleugels van ISCM-België groeide het idee om een zelfstandig ISCM-Vlaanderen op te richten: een vereniging/platform voor zowel componisten als ensembles, documentatiecentra en iedereen die professioneel met hedendaagse kunstmuziek bezig is.

ISCM-Vlaanderen heeft sinds de oprichting in 2005 het bevorderen van hedendaagse kunstmuziek als doel. In 2012 organiseerde ISCM-Vlaanderen de World Music Days 2012 in vijf Belgische steden. 

Peter Swinnen is sinds vele jaren in het netwerk actief, eerst samen met André Laporte in de Belgische afdeling en later als voorzitter van de Vlaamse afdeling. Peter Swinnen is hoofd van het Conservatorium te Brussel.

Related Items

Persons/artist(s):Peter Swinnen (composer, teacher)
Organisations:ISCM-Vlaanderen vzw (ondersteunende organisatie / belangenvereniging)
Documents:ISCM World Music Days 2012 (guide/catalogue)
ISCM world music magazine 2012 volume 22 - Belgium (magazine)

Terug Meer nieuws