Blokfluitist Jan Van Hoecke valt in de prijzen op de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge

This is an archived news item

11.08.2014

Sinds 1964 organiseert het Festival van Vlaanderen - Brugge jaarlijks de gerenommeerde Internationale Wedstrijden Musica Antiqua. Deze wedstrijden richten zich tot jonge, hoog gekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

De Duitse celliste Anna-Lena Perenthaler wint de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge, die in 2014 focuste op melodie-instrumenten (blokfluit, traverso, barokviool, barokcello & viola da gamba). De tweede prijs ging naar de Franse violiste Fiona-Emilie Poupard. De jury reikte een gedeelde derde prijs uit aan de Belgische
blokfluitist Jan Van Hoecke en de Zuid-Koreaanse cellist Hyngun Cho. De Italiaanse gambist Teodoro Baù kreeg een eervolle vermelding.


Daarnaast reikt het EUBO Development Trust een geldprijs uit aan een van de finalisten, die bovendien kans maakt om een jaar lang mee op tournee te gaan met het orkest. De jury kende deze prijs toe aan Jan Van Hoecke, met lovende woorden voor zijn interpretatie van "De Maagd" uit Karlheinz Stockhausens Tierkreis.

Een onfhankelijke Outhere-jury geeft de Belg bovendien de kans om een cd-opname te maken bij het gereputeerde alpha-label. Anna-Lena Perenthaler werd ten slotte ook publieksfavoriet.


Op het programma stond repertoire van C. Graupner, G.M. Monn, A. Vivaldi en G. Tartini. Bovendien moest elke kandidaat een eigen interpretatie maken van een deel uit Karlheinz Stockhausens Tierkreis.

De Internationale Wedstrijden Musica Antiqua zijn een van de belangrijkste wedstrijden oude muziek. De wedstrijd richt zich tot jonge, hooggekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2014 focust op melodie-instrumenten. Meer dan 80 kandidaten uit alle hoeken van de wereld namen in 2014 deel aan de preselecties. Zij werden beoordeeld door een jury samengesteld uit leden met een succesvolle carrière als uitvoerder van oude muziek. Johan Huys (voorzitter, BE), Amandine Beyer (FR), Erik Bosgraaf (NL), Jan De Winne
(BE), Sergei lstomin (RU) en Mieneke van der Velden (NL) vormden in 2014 de jury voor de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua.

Related Items

Organisations:Festival van Vlaanderen Brugge - MAfestival (festival, prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws