Klanksculptuur van componist Wim Henderickx op de Tuikabelbrug

This is an archived news item

01.10.2014

Het Geluid van Hasselt-Genk is een project van Z33 en Musica i.s.m. Limburgs orkest jeugd & Muziek

Op zondag 5 oktober vertrekken om 15u ‘s middags vanuit Genk en Hasselt gelijktijdig groepen fietsers, begeleid door een mobiele beiaard richting Tuikabelbrug, een symbolische plek tussen de twee steden. Op en langs het kanaal wachten artillerie, klankmakers, scheepshoorns en sirenes van de brandweer op hun startschot. Op de brug zoemt het geluid van meer dan 500 muzikanten van lokale koren, harmonieën, percussiegroepen en een groot symfonisch orkest. Samen vormen ze de basis voor een levende klanksculptuur van de bekende hedendaagse componist Wim Henderickx. In zijn compositie smelten de geluiden van Hasselt en Genk samen tot één wervelende klank.

DEELNEMERS:

-Totaalconcept
Curator: Tom Van Gestel
Artistiek concept & artistieke coördinatie: Musica Impulscentrum voor Muziek,  / Z33 – Huis voor actuele kunst
Productie: Geert Luyts (Kanarie) / Ives Mergaerts (The Production Office)

-Antifoon, een compositie van Wim Henderickx :
voor symfonisch orkest, harmonieorkest, koren, percussie ensemble, beiaard en 2 solostemmen
Concept: Paul Craenen en Wim Henderickx
Componist: Wim Henderickx

Uitvoering compositie:
Dirigenten:
Symfonieorkest o.l.v. Pieter Schuermans
Harmonieorkesen o.l.v. Kevin Houben
Percussiegroepen o.l.v. Jo Zanders
Koren o.l.v. Diederik Glorieux
Algemene muzikale leiding: Wim Henderickx

Solisten:
Elise Caluwaerts (sopraan) en Piet VanSichen (bas)

Muzikanten:
Orkest Jeugd en Muziek Limburg, Stedelijk Conservatorium Hasselt, Academie Genk, Stadsbeiaardier Hasselt, Stadsbeiaardier Genk, Cantus Vocum, Incantatio, Kantikune, Koninklijk Hasselts A Capellakoor, Lirica, Mannenkoor De Heivinken, Musica Hasselt, Vocaal Ensemble Muzamigos, Groot Genker Orkest, Harmonie Waterschei / Zwartberg, KH Demergalm Godsheide, Sfeerband Toeternietoe, ’t Fundament, Mondo Djembe

Optocht:
Stadsbelleman van Genk, Genker Watersport Vereniging, Koninklijke Hasseltse Yachting Club, VVW HYAC, VVW Hasselt Alackadaisical, Remork & Karkaba, Essers, Gigos, Reënacters 3e artilleriebataljon, Politie Hasselt, Politie Genk, Brandweer Hasselt, Brandweer Genk, Logos Foundation, MPI De Luchtballon, Kindercampus Tuinwijk Hasselt,  Kindercampus Godsheide,  Basisschool De Bladwijzer
Met de steun van:
Provincie Limburg, Stad Hasselt, Stad Genk, Stedelijk Conservatorium Hasselt, Academie Genk, NV De Scheepvaart, Agentschap Wegen en Verkeer, FoCi

De Tuikabelbrug = Eén van de bekendste grote nutteloze bouwwerken van België is de tuikabelbrug in Godsheide, nabij Hasselt.
De hangbrug werd in de periode 1977-1979 gebouwd en moest het verkeer tussen Hasselt en Genk over het Albertkanaal loodsen. Maar de geplande vierbaansweg tussen Hasselt en Genk kwam er nooit. Van de langste tuibrug van België wordt slechts één rijvak gebruikt voor lokaal verkeer. Toch is de brug minder nutteloos dan ze lijkt. Doorheen de jaren is de brug geclaimd door de lokale bevolking als plek waar buurtfeesten of trouwpartijen – en binnenkort een muzikale manifestatie – worden georganiseerd.

Atelier De Stad
www.atelierdestad.be
In het kader van Het Geluid van Hasselt-Genk deden Musica (Neerpelt), Z33 (Hasselt) en C-mine Cultuurcentrum (Genk), met de steun van Canvas, een publieke oproep aan jonge geluidskunstenaars om aan de slag te gaan met “het geluid” van Hasselt en Genk. Ontdek hun trajecten.

Het werk van de deelnemers aan Atelier De Stad duikt op verschillende plaatsen en verschillende tijdstippen op in De Unie. Het resultaat van deze trajecten ontdek je in een tentoonstelling in C-mine Cultuurcentrum, tussen 20 september en 5 oktober 2014.

Related Items

Persons/artist(s):Wim Henderickx (composer, teacher, , choir)
Paul Craenen (composer, musician, manager, )
Organisations:Musica Impulscentrum voor Muziek (muziekeducatieve organisatie, onafhankelijke organisator, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie)

Terug Meer nieuws