Klara's 2014 uitgereikt

This is an archived news item

02.02.2015

Afgelopen weekend tijdens Klara in deSingel werden naar jaarlijkse gewoonte de Klara's uitgereikt. Dirigent Philippe Herreweghe ontving er de Klara Carrièreprijs, de publieksprijs in de categorie "Jonge belofte" ging naar de jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe.
Een professionele jury van Klaramedewerkers koos de winnaars in vier categorieën. 
Hieronder vindt u een overzicht van alle winnaars van de Klara's 2014.

Jonge belofte: Annelien Van Wauwe (publieksprijs, stemming via klara.be)
De jonge Belgische klarinettiste en laureate van de prestigieuze 61e "Internationaler Musikwettbewerb der ARD München" Annelien Van Wauwe startte haar muzikale loopbaan op haar achtste bij Henri De Roeck in Sint-Niklaas. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich aan het CNSMDP in Parijs en aan de Musikhochschule Trossingen in de klas van Ernst Schlader. Annelien Van Wauwe is laureate van talrijke internationale wedstrijden. Als soliste speelde ze met vele Europese orkesten waaronder het Brussels Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Chambre de Genève en het Wiener Kammerorchester.

Musicus van het jaar: Goeyvaerts strijktrio
Het Goeyvaerts strijktrio werd opgericht in 1997 door cellist Pieter Stas en violisten Kristien Roels en Kris Mathynssens. De naam van het trio is een eerbetoon aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts. Het trio speelt voornamelijk muziek uit de 20e en 21e eeuw. Wanneer ze optreden, spelen ze zoveel mogelijk zonder partituur voor een optimaal contact met het publiek. 

Muziekevenement: Belfius Classics
Sheva Tehoval, de broers Kolacny, Robert Groslot en Liebrecht Vanbeckevoort wonnen ooit Belfius Classics. Dat is geen toeval, want het prestigieuze concours is sinds 1965 een springplank voor talent uit academies voor muziek en woordkunst. Belfius Classics zoomt bewust in op die academies, omdat ze kwaliteitsvol, lokaal verankerd en toegankelijk zijn. In 2014 vond de vijftigste en laatste editie van het evenement plaats.

Vlaamse cd-productie klassiek: Brockes-Passion - R. Keiser Les Muffatti en Vox Luminis 
Het was René Jacobs die in 2000 de naam Reinhard Keiser op de kaart zette met de opname van de opera "Croesus". Veertien jaar later is het Peter van Heyghen die hem definitief uit de vergetelheid haalt met de opname van de "Brockes-passie" (1712). Als invloedrijk componist van hoofdzakelijk opera’s wendt Keiser ook trucjes uit de opera aan in dit passieoratorium, met als effect een sublieme weergave van het lijdensverhaal van Christus in al zijn kwetsbare menselijkheid. Deze partituur op kamermuziekformaat levert tedere muziek op, afwisselend in bezetting, boeiend qua verloop, vol prachtige solo’s, zowel voor de zangers als de instrumenten. Opvallend zijn de zin voor detail en integriteit van de uitvoering, nergens geschaad door overdreven emoties of virtuoze egotripperij. De cast is top, met sopraan Zsusi Toth, tenor Jan van Elsacker en de bas Peter Kooij. Dit prestigieuze project is een unicum en geeft Reinhard Keiser zijn vergeten glans terug. 

Vlaamse cd-productie jazz: Coming Home - Bas Bulteel Trio
Pianist Bas Bulteel liet zich voor zijn debuut “Coming Home” omringen door meer muzikaal kruim, met name contrabassist Bart Denolf (Toots Thielemans) en drummer Bruno Castellucci (Philip Catherine, Toots Thielemans).  Het werd een ode aan het traditionele pianotrio, maar met een onmiskenbare eigen sound. Het resultaat is een boeiende en kleurrijke plaat die vooral verrast door haar eenvoud en opvalt door Bulteels eigen composities. De mooi uitgebalanceerde solo’s getuigen van raffinement  en de ritmesectie begeleidt Bas/de piano met een delicate subtiliteit. Deze plaat fonkelt in alle bescheidenheid.

Related Items

Persons/artist(s):Philippe Herreweghe (conductor, artistic leader)
Annelien Van Wauwe (musician)
Goeyvaerts Strijktrio (ensemble (instrumental), trio)
Organisations:De Klara's (prijzen & wedstrijden)
Releases:Coming home
Reinhard Keiser - Brockes-Passion

Terug Meer nieuws