250 jaar Belgische piano-industrie in het MIAT

This is an archived news item

21.05.2015

In het MIAT (Museum over Industrie, Arbeid en Textiel, Gent) loopt momenteel de tentoonstelling 'Piano & Co. 250 jaar Belgische piano-industrie.'

Het verhaal van de piano gaat drie eeuwen terug. België was een belangrijke speler in de pianohandel en -productie. Het instrument was jarenlang een product van eigen bodem, waarbij steden als Gent en Brussel het voortouw namen.

Piano & Co plaatst de onbelichte geschiedenis van de Belgische piano-industrie in de schijnwerpers. Voor het eerst zijn unieke historische instrumenten samengebracht: van de oudste Belgische piano uit 1776 tot een bijzondere rechtstaande vleugel. Ook de vleugel van Willem I straalt in het MIAT.

Programma
In de rand van de tentoonstelling organiseert het museum verschillende activiteiten:  stille films met live pianobegeleiding, muzikale rondleidingen, concerten, soirees, gezinsrondleidingen en klinkende kinderactiviteiten.

Zo programmeert het museum, i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke, verschillende pianoconcerten. Pianisten Jan Michiels (7/06), Boyan Vodenitcharov (4/10) en Tom Beghin (24/10) bespelen historische piano’s in het unieke kader van de oude textielfabriek. Chris Maene (Piano’s Maene) selecteert telkens een instrument dat voldoet aan de noden van de muziek.

Het volledige programma vind je hier.


Related Items

Organisations:Piano's Maene (instrumentenbouwer, muziekinstrumentenwinkel, instrumentenstemmer & onderhoud)

Terug Meer nieuws