Chris Maene bouwt baanbrekende nieuwe concertvleugel voor Daniel Barenboim

This is an archived news item

29.05.2015

Op dinsdag 26 mei 2015 presenteerde Daniel Barenboim tijdens een speciaal evenement in de Royal Festival  Hall in London een nieuwe en grensverleggende  vleugelpiano:  de  Barenboim-Maene concertvleugel. Gebaseerd op een idee van Barenboim en in opdracht van hem, werd de Barenboim-Maene piano ontwikkeld  en gebouwd door de gerenommeerde instrumentenbouwer Chris Maene met medewerking van Steinway & Sons. 

Hoewel het instrument visueel niet al te veel verschilt van een moderne concertvleugel,  werden  de  meeste  onderdelen,  waaronder  de  steunbalken,  het  klankbord,  het gietijzeren  frame,  de  bassnaren,  het  klavier  en  de mechaniek  speciaal  ontworpen  en  op  maat gemaakt. Ook de positionering van bv. hamers en snaren is compleet gewijzigd.  

Barenboim kreeg zijn inspiratie nadat hij op de gerestaureerde vleugelpiano van Franz Liszt had gespeeld tijdens een reis naar Siena in september 2011. Hij merkte een fundamenteel klankverschil op tussen deze rechtsnarige piano en de hedendaagse piano’s met gekruiste snaren. Deze ervaring was de aanleiding naar zijn zoektocht voor een gloednieuwe piano die het beste van vroeger en nu combineert en een waar alternatief kan zijn voor pianisten en muziekliefhebbers in de 21ste eeuw.  

Barenboim besprak zijn idee met Steinway & Sons, die hem introduceerden bij Chris Maene. Chris Maene was reeds bezig met de idee om een nieuwe piano te bouwen geïnspireerd op instrumenten uit het verleden. De twee maestri vonden elkaar en combineerden respectievelijk hun muzikale en technische expertise om zo hun gemeenschappelijke visie vorm te geven. Ongeveer 15 maanden geleden  testte  Barenboim’s  persoonlijke  technicus  Michel  Brandjes  verschillende  19de  eeuwse historische  vleugelpiano’s  uit  de  collectie  van  Chris  Maene  en  enkele  merkwaardige  replica’s gebouwd door Chris Maene. Zijn bevindingen en beschouwingen over het geluid en de technische aspecten van de instrumenten werden besproken met Barenboim, die vervolgens de opdracht gaf aan Chris Maene om een gedetailleerd concept uit te werken voor het nieuwe instrument.

Het concept werd  vervolgens ontwikkeld, gebouwd, getest en op dinsdag 26 mei voor het eerst aan de wereld voorgesteld.

Meer info:

www.chrismaene.be

Related Items

Persons/artist(s):Chris Maene (instrumentenbouwer)
Organisations:Piano's Maene (instrumentenbouwer, muziekinstrumentenwinkel, instrumentenstemmer & onderhoud)

Terug Meer nieuws