Internationale wedstrijd Musica Antiqua 2015 voor klavecimbel

29 juli 2015 - 5 augustus 2015

This is an archived news item

22.06.2015

Meer dan 70 jonge klavecinisten uit alle hoeken van de wereld zakken deze zomer af naar Brugge om deel te nemen aan de gerenommeerde Internationale Wedstrijd Musica Antiqua. De finalisten krijgen een extra uitdaging voorgeschoteld: het opgelegd werk is dit jaar een nieuwe creatie van de Vlaamse componist Daan Janssens.

De Internationale Wedstrijden Musica Antiqua hebben wereldwijd een uitstekende reputatie en liggen mee aan de basis van de carrière van talrijke baroksolisten zoals Kristian Bezuidenhout, Masaaki Suzuki, Arthur Schoonderwoerd, Christophe Rousset, Pierre Hantaï, Dmitry Sinkovsky, Petra Somlai en Benoît Laurent. De wedstrijd richt zich tot jonge, hoogopgeleide muzikanten die zich toeleggen op de historische uitvoeringspraktijk. In 2015 focust het concours op het klavecimbel, traditioneel een editie die veel jonge muzikanten wereldwijd op de been brengt.

Meer dan 70 jonge muzikanten meten zich in Brugge met andere klavecinisten en krijgen de kans om beoordeeld te worden door een internationale jury van gerenommeerde solisten en pedagogen. Johan Huys - BE (voorzitter), Richard Egarr - UK, Andrea Marcon - IT, Béatrice Martin - FR en Christine Schornsheim - DE vormen in 2015 de jury. Het competitief element is echter geen doel op zich, maar een middel om het streven naar het allerhoogste niveau te stimuleren.

Deelnemers die de finale bereiken, spelen als opgelegd werk een nieuwe creatie van Daan Janssens. (...presque pas.) is een hedendaagse compositie voor solo klavecimbel, die de muzikanten uitdaagt zowel hun muzikale als technische talenten te etaleren.

Sinds enkele jaren worden in het opgelegd repertoire steevast hedendaagse composities opgenomen. Jonge muzikanten worden gedwongen na te denken over het benaderen van nieuwe muziek en hun relatie tot hedendaagse componisten en artiesten. “We willen hen confronteren met situaties die ook de 17de- of 18de- eeuwse musicus meemaakte: nieuw materiaal interpreteren en uitvoeren, een persoonlijk verhaal schrijven, waar de context of het referentiekader eerder onbekend terrein is”, verklaart Tomas Bisschop, artistiek directeur van het MAfestival. “MAfestival Brugge wil jonge musici op die manier uitdagen en prikkelen om actief een plaats in te nemen en een rol te spelen in het huidige muzieklandschap.”

Meer info:
http://www.mafestival.be/NL/wedstrijd/wedstrijd_2015

Related Items

Persons/artist(s):Daan Janssens (composer, musician)
Organisations:Festival van Vlaanderen Brugge - MAfestival (festival, prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws