Verslag debat ‘For a few dollars more’

This is an archived news item

02.07.2015

Door de verminderde subsidies en de politieke druk om de eigen financiering te verhogen, besteedt de kunstensector steeds meer aandacht aan nieuwe inkomstenbronnen. Op 22 mei organiseerden Kunstenpunt, Kunstenfestivaldesarts en Wallonie-Bruxelles Théâtre Dance (WBTD) het debat ‘For a few dollars more’ over alternatieve en complementaire middelen voor de kunsten. Maar hoe wenselijk, realistisch en duurzaam is cofinanciering door bedrijven en mecenaat?

Econoom en journalist Daan Ballegeer brengt verslag uit van de verschillende stemmen in het debat op 22 mei: Jo Libeer (VOKA), Franky Devos (Kunstencentrum BUDA), Artemis Vakianis (managing director steirischer herbst van 2010 tot 2014), Jean-Marc Gollier (advocatenkantoor Eubelius), Leonie Kruizenga (Hoofd Development Holland Festival), Vallejo Gantner (artistic director van PS 122, NY). Lees hier het artikel: Forafewdollarsmore_verslagDaanBallegeer

Franky Devos (algemeen directeur Kunstencentrum BUDA, Kortrijk) deed in zijn keynote een aantal suggesties voor zinvolle allianties tussen de kunstensector en de bedrijfswereld. Alternatieve financiering zal de kunsten niet redden, maar kan volgens Franky Devos wel meebouwen aan een breder draagvlak voor die kunsten. Je vindt de keynotelezing hier: Forafewdollarsmore_keynoteFrankyDevos_NL.

Wil je je graag verder verdiepen in het thema?

Beluister het Radio 1-programma De Bende met praktijkvoorbeelden van de Roma, muziektheaterhuis het nieuwstedelijk, het sociaal-artistieke gezelschap Unie der Zorgelozen en theatercollectief Berlin.

Tijdschrift Courant wijdde in 2013 een nummer aan kunstpraktijken en economie, met een staalkaart van verschillende praktijken in de podiumkunsten: vier kunstenaarsprojecten, drie interessante onderzoekstrajecten naar nieuwe zakelijke en sociale praktijken, twee signalementen over Engelstalige publicaties en veel beeldmateriaal. Lees hier het nummer.

[Beeld: met dank aan Kunstenloket]

Related Items

Organisations:De Roma (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Terug Meer nieuws