Belastbaarheid kleine vergoedingsregeling: MMAF reageert

This is an archived news item

06.07.2006

Er is commotie rond de belastbaarheid van de kleine vergoedingsregeling. In juli 2004 werd samen met de korf maatregelen die 'het sociaal statuut van de kunstenaar' maken door de Ministerraad goedgekeurd dat een artiest voor een bedrag van maximaal 2000 euro per jaar verspreid over maximum 30 dagen een maximumvergoeding per prestatie van 100 euro uitbetaald kon worden als forfaitaire kostenvergoeding. Meteen werd ook gezegd dat geregeld zou worden dat dit bedrag fiscaal vrijgesteld kon worden zoals bijvoorbeeld de vrijwilligersvergoeding. De Music Managers Federation, die de Vlaamse managers vertegenwoordigt, trekt aan de alarmbel, want na een parlementaire vraag blijkt dat dit nog niet geregeld is.

Minister Reynders liet in een antwoord op een parlementaire vraag van Trees Pieters weten dat:
- er een voorstel in quasi afgewerkte staat is die een wettelijk kader zou scheppen hiervoor (zijnde 2000 euro belastingsvrij per jaar)
- dat op heden voor 2004 en 2005 door de werkgever fiscale fiches gemaakt zouden moeten worden.
- dat de uitbetaalde bedragen voor de artiesten tot op heden niet belastingsvrij zijn en dus op de belastingsbrief dienen te staan.
Klik hier voor de integrale weergave van de commissievergadering Financiƫn.

"Wij zijn hier niet mee akkoord!," aldus MMAF:
1. de regel werd voorgesteld in het kader van het sociaal statuut en werd duidelijk naar voren geschoven als een forfaitaire onkostenvergoeding.
2. de regel is zeer veel gebruikt in de afgelopen twee jaar aangezien het de werkgever een wettelijk kader verschafte en ook steeds aan de artiest 'verkocht' werd als een belastingsvrije vergoeding.

Zonder deze kleine vergoedingsregeling met fiscale vrijstelling is de drempel tot de korf maatregelen van het sociaal statuut te hoog voor artiesten die hun kans willen wagen en de zaken op een duidelijke en transparante manier willen aanpakken.

MMaF wil duidelijkheid helpen scheppen en zal contact opnemen met het kabinet van dhr Reynders om zijn standpunt uit de doeken te doen.

Terug Meer nieuws