Popthesisprijs: Tweede editie

This is an archived news item

29.03.2007

Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, organiseert voor de tweede maal de Popthesisprijs. De Popthesisprijs wordt toegekend aan de beste thesis, eindwerk, scriptie of masterproef met een aan popmuziek en/of popmuziekcultuur gerelateerd onderwerp.

Elk eindwerk geschreven door een student aan een Vlaamse hogeschool of universiteit in het academiejaar 2006 – 2007, komt in aanmerking. De jury onder voorzitterschap van Gert Keunen (Rockacademie Tilburg / Briskey) beslist in het najaar wie eeuwige roem en de cheque van €500 in ontvangst mag nemen. Alle thesissen worden online geplaatst, zodat muzikanten, de muzieksector en overheden het materiaal kunnen lezen.  Zo werden de 41 inzendingen van de eerste editie niet minder dan 10.096 keer geraadpleegd.

In 2006 organiseerde Poppunt voor het eerst in de Vlaamse popgeschiedenis de Popthesisprijs. Toen won Elke Vanhevelen met haar thesis over mannelijkheid en machts- en genderrelaties in de hiphopscène.

Van de imagebuilding en idoolvorming rond Britney Spears langs een geschiedkundige analyse van de rock and roll-performance in Vlaanderen tijdens de periode 1950 – 1963 tot en met de automatische genreclassificatie van muziek via support vector machines: of het nu vanuit een juridische, communicatieve pedagogische of bedrijfskundige insteek is, de enige voorwaarde om in aanmerking te komen is dat het werk handelt over popmuziek of het brede muzieklandschap. 

In het najaar beslist een deskundig jury wie eeuwige roem en een vette cheque van €500 in ontvangst mag nemen.  Die jury bestaat dit jaar opnieuw uit Ayco Duyster (Studio Brussel), Sasha Van der Speeten (De Standaard, FM Brussel), Marc Steens (ClubCircuit), Wouter Degraeve (Muziekcentrum) onder het voorzitterschap van Gert Keunen (Rockacademie Tilburg / Briskey). 

Info en wedstrijdreglement zijn te vinden op www.poppunt.be

Related Items

News:Popthesisprijs 2009 uitgereikt (15.02.2010)
Organisations:Poppunt (ondersteunende organisatie / belangenvereniging)

Terug Meer nieuws